Lenvik (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
849 km²
Innbyggertall
11 679 (2019)
Administrasjonssenter
Finnsnes
Fylke
Troms og Finnmark (fra 01.01.2020, tidligere Troms)
Innbyggernavn
lenvikværing
Målform
nøytral
Kommunenummer
1931 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Vassbruntinden (1203 moh.)

Kommunevåpen

Lenvik. Fiskeværet Husøy på Nord-Senja ligger på en øy i Øyfjorden. Fjellene i bakgrunnen er fra venstre: Riven, Keipen, Daven, Barden og Arnakken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Lenvik var en kommune på Senja i Troms fylke. Den ble slått sammen med Berg, Torsken og Tranøy i 2020 og ble en del av Senja kommune i Troms og Finnmark fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Lenvik ligger på begge sider av Gisundet som skiller Senja, Norges nest største øy, fra fastlandet. Kommunen omfattet den østre delen av Senja, og på fastlandet halvøya mellom Gisundet og Målselvfjorden.

Lenvik ble opprettet som kommune ved innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. Av kommunen ble det på 1800-tallet skilt ut to områder som ble nye kommuner, Målselv i 1848 med 2616 personer og Hillesøy i 1855 med 951 personer. I 1871 ble så et mindre område med 80 personer skilt ut og slått sammen med et område av Balsfjord til den nye kommunen Malangen. I 1964 kommunen utvidet med tre områder på Senja ved grensejusteringer mot Hillesøy, Sørreisa og Tranøy.

Natur

Kistefjellet er et fjell i Lenvik kommune i Troms. Det har en høyde på 1 003 meter over havet, og ligger mellom Gisundet i vest og Rossfjordvatnet i øst.
Nordlys over Kistefjellet
Lisens: CC BY SA 3.0
Segla (640 m.o.h.) er en av de fineste og den desidert mest populære fjellturen på fantastiske Senja. Toppen har i de senere år vært med på Ti på topp i Lenvik og har veldig god sti til toppen.
Segla i midnattsol
Lisens: CC BY SA 3.0

Nord på Senja har landskapet alpin karakter med spisse tinder. Her når Reaiddaidcohkka 1001 moh. Kysten er sterkt oppskåret av fjorder. Fastlandsdelen av Lenvik deles nesten i to av Rossfjorden–Rossfjordvatnet som løper parallelt med Gisundet. Også her er landskapet berglendt med flere topper over 1000 moh., høyest er Vassbruntinden, 1203 moh., nær grensen til Målselv.

Berggrunnen på fastlandet og på Senja sør for en linje Svanelvmoen–Skogsmobotnen består hovedsakelig av glimmerskifer og glimmergneis, samt noe marmor og kalkstein, alt tilhørende den kaledonske fjelkjedefoldingen (se kaledonske orogenese). Resten av Lenviks del av Senja består av gamle grunnfjellsbergarter, for det meste granitt og noen steder også gneis. I dette området har landskapet en mest utpreget alpin karakter etter sterk breerosjon i istidene.

Rossfjordvassdraget er varig vernet. To våtmarksområder på Senja er fredet på grunn av fuglelivet, Grasmyrskogvatnet og Skognesbotnen.

Bosetning

Av Lenviks befolkning bodde ved kommunesammenslåingen 61 prosent på fastlandet og 39 prosent på Senja. Bosetningen er først og fremst knyttet til kysten, både på Senja og på fastlandet, framfor alt langs Gisundet på den 17 km lange strekningen mellom Finnsnes og Gibostad. På nordre del av Senja er bosetningen i vesentlig grad samlet i fiskevær. Bosetning i innlandet er i stor grad begrenset til dalen mellom Finnfjordeidet og Rossfjord på fastlandet og til tre dalfører på Senja (regnet fra sør): Lakselvas dal med Fv. 86, Kvannelvas dal og dalen mellom Slettemoen og Grasmyrskogen med Fv. 229.

På fastlandet i sør ligger tettstedet (byen) Finnsnes, administrasjonssenter i Senja kommune, som også var sete for kommuneadminstrasjonen i Lenvik. Herfra går det bru over sundet til tettstedet Silsand på Senja. Lenger nord på øya ligger de to mindre tettstedene Gibostad og fiskeværet Husøy.

Næringsliv

Fra 1970-tallet har Finnsnes utviklet seg til å bli et regionsenter for Midt-Troms, ikke minst som følge av den generelle veksten i etterspørselen etter private og offentlige tjenester og bedringen i kommunikasjonene.

Lenvik er blant de bedre jordbruksbygdene i Troms; jordbruket baseres på fôrproduksjon og husdyrhold med melke- og kjøttproduksjon. Særlig på Senja har fisket stor betydning, og her finnes flere fiskevær. Fiskeflåten består av mange mindre fartøyer som fisker i nære farvann, men også av større båter, deriblant flere trålere, som driver fiske også i fjernere farvann. Torsk, skalldyr og sei er de viktigste fangstslagene. Det er etablert flere anlegg innen havbruk i Lenvik. Fiskeforedling svarer for en stor del av arbeidsplassene i bygda. Også verkstedindustrien er i vesentlig grad basert på fisket. En meget betydelig virksomhet ellers er Finnfjord Smelteverk AS, som produserer ferrosilisium.

Navn og kommunevåpen

Lenviks kommunevåpen viste tre skråstilte gullfargede årer mot en blå bakgrunn. Det symboliserte fiske og fiskeindustri.

Navnet kommer av norrønt Lengjuvík, etter et bortkommet elvenavn, Lengja, ‘den lange’.

Litteratur

  • Bertheussen, Carl: Kulturbilder fra gamle Hillesøy, 1988, isbn 82-90669-04-6,Finn boken
  • Hildring : fortellinger fra området som utgjorde Hillesøy kommune, 2007, isbn 978-82-997641-0-0, Finn boken
  • Personalhistorisk kildesamling for Lenvik 1626-1838, 1993, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg