Faktaboks

Administrasjonssenter
Skaland
Fylke
Troms
Innbyggertall
888 (2019)
Landareal
276 km²
Høyeste fjell
Breidtinden, Reaiddaidčohkka (1001 moh.)
Innbyggernavn
bergsværing
Kommunenummer
1929 (fram til 2020)

Kommunevåpenet til Berg har en venstre skrådeling av sølv og svart ved dobbelt lynsnitt.

Berg

Berg. Okshornan, karakteristisk fjellparti ytterst mellom Mefjorden og Ersfjorden. Bildet er tatt fra Tungeneset mellom Steinfjorden og Ersfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Berg var en kommune på Senja i Troms fylke. Den ble slått sammen med Lenvik, Torsken og Tranøy i 2020 og ble en del av Senja kommune. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Berg ble opprettet som kommune ved innføringen av det lokale selvstyret i 1837. Fra Berg ble Torsken i sør i 1902 utskilt og opprettet som egen kommune.

Natur

Roaldsvatnet
Berg. Kontrastene er store mellom botnene og det alpine landskapet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fjellgrunnen er av grunnfjellsalder og består av granitt, mangeritt og charnockitt av en alder på 1,7–2,5 milliarder år. Dagens landskap er sterkt preget av iserosjon i de siste istidene, med spisse tinder og flere topper over 800 moh. som reiser seg bratt opp fra kysten og fjordsidene. Bratte og trange daler trenger inn mellom tindene, flere av dem ender i botner fylt med sjøer og vann.

Svanvatnan sørøst i den tidligere kommunen er vernet mot kraftutbygging. Svandalen naturreservat, som er et vann- og myrområde øverst i Svandalen med et rikt fugleliv, er vernet. Det samme er Bergsøyan på sørsiden av innløpet til Bergsfjorden (Bergsøyan landskapsvernområde med dyrelivsfredning). Tidevannet i Trongstraumen ved det trange innløpet til Straumsbotn kan ha opptil sju knops fart.

Bosetning

Bergsbotn
I fjordbotnene finnes forutsetningene for bosetting og planteliv. Fra Bergsbotn.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Bosetningen i den tidligere kommunen ligger på smale striper av flatere land langs fjordene eller ved fjordbotnene, men lange strekninger av fjordsidene er utilgjengelige og ubeboelige. En stor del av bosetningen var ved sammenslåingen konsentrert i fiskeværene Mefjordvær og Senjahopen på vestsiden av Mefjorden, og i det tidligere administrasjonssenteret Skaland på nordsiden av Bergsfjorden. Folketallet holdt seg relativt stabilt fram til rundt 1980, men har siden gått en del tilbake.

Næringsliv

Næringslivet er i stor grad basert på fiske. Fiskeflåten består hovedsakelig av mindre fartøy, og fisket etter torsk er viktigst. I Senjahopen og Mefjordvær ilandføres fangster som langt overgår det som fanges av lokale fiskere, og gir grunnlag for mange arbeidsplasser i fiskeindustrien.

En annen svært viktig industribransje er bergverk, med Skaland Graphite AS. Verket er den største bergverksvirksomheten i Troms, og er en ledende internasjonal leverandør av grafitt.

Kommunevåpen

Kart
Av /Store norske leksikon ※.

Bergs kommunevåpen hadde en venstre skrådeling av sølv og svart ved dobbelt lynsnitt. Motivet henspiller på tre fjellformasjoner ut mot havet; Trælen mellom Bergsfjorden og Steinsfjorden i sør, Oksen mellom Ersfjorden og Mefjorden og Kjølva lengst nord, øst for munningen av Mefjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brox, Arthur: Berg og Torsken bygdebok, 1959-1965

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg