Finnfjord Smelteverk

Artikkelstart

Finnfjord Smelteverk er en norsk produsent av ferrosilisium i Finnfjordbotn i Lenvik kommune. Fabrikken har tre reduksjonsovner med en produksjonskapasitet på rundt 100 000 tonn ferrosilisium i året. Den har også Norges største industrielle dampturbin, som kan produsere opp til 340 GWh elektrisk kraft.

Historie

Finnjord Smelteverks forløper, Fesil (etter FErro SILisium), ble etablert etter at det i 1957 ble kjent at et større tysk selskap var i dialog med Industridepartementet om konsesjon for bygging av et ferrosilisiumverk. Myndighetene ønsket å utnytte kraftressursene i Nord-Norge, men norske ferrosilisiumprodusenter ønsket ikke den utenlandske konkurransen.

Dermed gikk Norske Ferrosilisiumprodusenters Sentralkontor, en sammenslutning av fabrikkene til Bjølvefossen, Tinfos, Hafslund, Fiskaa, Union Carbide og Porsgrunn elektrometallurgiske (i dag Eramet Norge), sammen om å etablere et ferrosilisiumverk i Nord-Norge.

Fesil ble etablert i mars 1960 og driften startet opp 15. mars 1962 med to ovner og en årlig produksjonskapasitet på 12 000 tonn ferrosilisium, basert på kvartsitt som ble hentet fra eget brudd på Dyrøy. Kraften kom fra Innset-kraftverkene ved Altevann i Bardu.

Produksjonskapasiteten ble økt med ny ovn i 1972.

Konkurs og ny start

Driften var vanskelig, blant annet på grunn av kostbare rensetiltak og usikker kraftforsyning. Da lavkonjunkturen meldt seg på begynnelsen av 1980-tallet, gikk Fesil-Nord konkurs. Våren 1983 ble Finnfjord Smeltverk A/S etablert med lokal banker, Troms Fylkeskommune og lokale kommuner som eiere. Driften kom i gang sommeren 1983, med rundt 100 ansatte og en produksjon på 50 000 tonn ferrosilisium.

Bedriften har senere blitt betydelig modernisert og har nå tre smelteovner med en samlet produksjonskapasitet på 100 000 tonn ferrosilisium i året.

Finnfjord har 130 ansatte og omsatte for ca. 800 millioner kroner i 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg