Leif Dietrichson var en norsk sjøoffiser og flypioner, som omkom sammen med Roald Amundsen da flyet Latham havarerte utenfor Bjørnøya under søket etter Umberto Nobile.

Leif Dietrichson vokste opp på Hønefoss, og gikk ut av Sjøkrigsskolen i 1911. Han ble premierløytnant i Marinen, torpedosjef og leder for Hvaleravdelingen under nøytralitetsvernet i 1914.

Ved opprettelsen av Marinens flyvevesen i 1915 flyttet Dietrichson over hit. I 1916 ble han selv flyger, og skulle heretter bli en av Norges fremste militære flypionerer. Fra 1918 til sin død ti år senere var han sjef for Marinens flyvebåtstasjon i Kristiansand, og i 1928 ble han utnevnt kaptein.

I 1925 deltok Leif Dietrichson i Roald Amundsens dramatiske og mislykkede forsøk på å nå Nordpolen med de to Dornier-Wal-flyene N-24 og N-25. Både Oskar Omdal og Dietrichson selv mistet nesten livet i en råk i isødet, og etter en lang og strabasiøs kamp for å få det ene flyet på vingene igjen, kom de seg tilbake til nordkysten av Svalbard, der de ble reddet.

Da Dietrichson i 1928 var på vei til USA for å delta i Richard Byrds ekspedisjon med fly til Sydpolen, kom beskjeden om at Umberto Nobile var savnet i Arktis, og Amundsen ba Dietrichson bli med i søket etter italieneren. Tre timer etter at de lettet fra Tromsø med flyet Latham 18. juni 1928, havarerte de i havet utenfor Bjørnøya, og ble aldri funnet.

Leif Dietrichsons sønn, Gustav Dietrichson (født 1921) ble også militær flynavigatør. Han tjenestegjorde i britiske RAF under andre verdenskrig, og omkom under et bombetokt over Regensburg i Tyskland 20. april 1945.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.