Phil Mickelson
Phil Mickelson er blant de mest berømte spillerne som har sluttet seg til LIV-touren.
Phil Mickelson
Av /Reuters/NTB.
Greg Norman
Den tidligere stjernespilleren Greg Norman er blitt LIV-tourens frontfigur.
Greg Norman
Av /Reuters/NTB.
LIV Golf
LIV-tourens logo.
LIV Golf
Av /AP/NTB.

LIV Golf er en profesjonell golfturnering som eies av Saudi-Arabias statlige investeringsfond Public Investment Fund (PIF). Den første turneringen i LIV Golf ble spilt 9. juni 2022 på Centurion Club nær London i Storbritannia. LIV-touren har ingen arrangementer for kvinner.

Faktaboks

Også kjent som

LIV-touren

Etableringen av LIV-touren har fått svært stor oppmerksomhet og oppfattes av mange som sportsvasking fra Saudi-Arabias side.

Navn

LIV arrangerer en profesjonell golfturnering (golftour) hvor navnet «LIV» refererer til romertallet for 54. 54 er det totale slaget man ender på, hvis hvert hull på en par 72-bane blir spilt til birdie (én under par). Det refererer også til antall hull som skal spilles i en turnering på LIV-touren, da konkurransen går over tre dager (3 × 18 hull). Alle andre golftourer for så vel kvinner som menn har konkurranser over fire dager og 72 hull (4 × 18 hull).

Historikk

Planene for en ny golftur som skulle konkurrere med PGA-touren, ble kjent i 2019 og lansert som «Premier Golf League». PGA-tourens leder Jay Monahan svarte med å antyde at golfere som valgte å spille på LIV-touren, ville bli utestengt fra PGA-touren. I 2020 etablerte PGA-touren og DP World Tour (den tidligere Europa-touren) et samarbeid rundt kommersielle muligheter, planlegging og premiepenger.

I 2020 brøt Golf Saudi, som er eid av PIF, forhandlingene med Premier Golf League og etablerte en global profesjonell liga under navnet «Super Golf League». Den ble lansert i oktober 2021 som «LIV Golf Investments», og den tidligere golfstjernen Greg Norman fra Australia ble ansatt som administrerende direktør.

I juli 2022 søkte LIV Golf om å bli medlem av golfens offisielle verdensranking (OWGR), slik at spillere på LIV-touren kunne opparbeide rankingpoeng og sikre seg deltakelse i majorturneringer. De etablerte i oktober 2022 et samarbeid med MENA-touren, som er en profesjonell golftour i Midtøsten og Nord-Afrika. Søknaden om rankingpoeng nådde ikke fram, så det var uklart om spillere som har gått over til LIV-touren, vil få spille majorturneringene.

LIV Golf spilte i 2023 i et ligaformat med 14 turneringer og totalt 48 spillere hvor de fire dårligste ville rykke ned etter endt sesong. Turneringene var planlagt slik at de ikke kom i konflikt med majorturneringene eller internasjonale lagkonkurranser som Ryder Cup og Solheim Cup.

Fusjonering

6. juni 2023 kom det en overraskende kunngjøring om at LIV Golf, PGA-touren og DP World Tour (tidligere Europatouren) ville slå seg sammen i et nytt selskap. Det vil styre alle kommersielle rettigheter i en ny for-profit-satsing, som vil bli finansiert av det offentlige investeringsfondet. I kunngjøringen kom det fram at fusjonen er ment å «forene golfspillet på global basis» og «sikre at alle interessenter drar nytte av en modell som gir maksimal spenning og konkurranse blant spillets beste spillere.»

Nåværende PGA Tour-kommissær Jay Monahan vil fungere som administrerende direktør for den nye enheten, med Yasir Al-Rymayyan som styreleder, og PGA Tour utnevner flertallet av styret. Alle de tre turene vil opprettholde administrativt tilsyn og sanksjonering av arrangementene deres. Denne avtalen avslutter alle eksisterende rettssaker, og det er planer om en «rettferdig og objektiv prosess for alle spillere som ønsker å søke om medlemskap på nytt.» De tidligere varslene fra PGA og DP World Tour om sanksjoner og utestengelse av spillere som gikk over til LIV Golf, ble trukket tilbake. Dette vekket berettiget harme fra de spillerne som hadde støttet PGA og DP World lojalt.

Rankingpoeng

10. oktober 2023 opprettholdt Official World Golf Ranking (OWGR) sitt tidligere vedtak om at spiller på LIV Golf ikke kan spille seg til rankingpoeng. Siden rankingsystemet er helt avgjørende for hvem som kan spille i hvilke turneringer, fører dette til at spillere fra LIV Golf over tid får dårligere og dårligere muligheter til å spille i majorturneringene og sentrale turneringer på PGA-touren. OWGR påpeker at hovedgrunnen til deres vedtak er den store forskjellen i format på turneringene i LIV Golf og de andre tourene, særlig da at turneringer over 54 hull og tre dager umulig kan sammenliknes med turneringer over 72 hull og fire dager. Dette vanskeliggjør forhandlingene mellom tourene for å nå fram til den felles plattformen som 6. juni-kunngjøringen la opp til.

Da spanjolen John Rahm i slutten av 2023 meldte overgang til LIV Golf, vakte det enorm oppsikt i golfverdenen. En av LIV Golfs største motstandere, Rory McIlroy, sa ved den anledning at veien framover måtte resultere i enighet mellom tourene hvis golfsporten skulle opprettholde sin status og utbredelse. Samtidig kom det signaler fra LIV Golf om at Greg Norman og Jay Monahan ikke var «naturlig med i de fremtidige planene for organisasjonen.»

LIV Golf planlegger også i 2024 å spille 14 turneringer over 54 hull og uten cut, det vil si at alle spillere får delta i hele turneringen. I andre turneringer som i PGA, LPGA og DP World Tour er det kun de 60 beste som får spille de to siste dagene. Nye spillesteder på LIV Golf i 2024 er Hong Kong og tre steder i USA: Houston, Las Vegas og Nashville. I tillegg til lagturneringskonseptet LIV Golf har fulgt til og med 2023, vil det i 2024 også bli spilt et individuelt championship på slutten av sesongen.

Spillere

En rekke kjente spillere har meldt overgang til LIV-touren, og de beste er blitt betalt svært godt for overgangen. Et eksempel er amerikanske Dustin Johnson som fikk 150 millioner dollar bare for å melde overgang til LIV-touren. Foran 2024-sesongen har også den doble majorvinneren John Rahm fra Spania meldt overgang til LIV Golf.

Tidligere Major-vinnere på LIV-touren

Andre kjente spillere på LIV-touren

 • Richard Bland, England
 • Paul Casey, England
 • Talor Gooch, USA
 • Branden Grace, Sør-Afrika
 • Pablo Larrazábal, Spania
 • Marc Leishman, Australia
 • Kevin Na, USA
 • Joaquín Niemann, Chile
 • Ian Poulter, England
 • Lee Westwood, England
 • Bernd Wiesberger, Østerrike (går tilbake til DP World Tour fra 2024).
 • Matthew Wolff, USA

Motstand

De mest profilerte spillerne som er klare motstandere av LIV-touren er Tiger Woods fra USA og Rory McIlroy fra Nord-Irland. Woods avslo et tilbud på nesten 800 millioner dollar – 8 milliarder norske kroner – for å spille på LIV-touren. Han påpekte at de som sviktet PGA-touren, snudde ryggen til den institusjonen som har sørget for at de kom i posisjon til å bli styrtrike på sin idrett. Etter at PGA-touren snudde i juni 2023 og ønsker et samarbeid med LIV Golf, opprettholder både Tiger Woods og Rory McIlroy sin motstand mot LIV, samtidig som de innser at golfverdenen ikke tåler den totale splittelsen som nå råder over særlig lang tid.

I Europa ble det spesielt kritisert at svenske Henrik Stenson meldte overgang. Han ble umiddelbart fratatt sitt oppdrag som kaptein for det europeiske laget i Ryder Cup 2023.

Menneskerettighetsgrupper har kritisert LIV Golf for sportsvasking og for å være en del av en politisk strategi fra Saudi-Arabia for å forbedre sitt globale image gjennom sport. Human Rights Watch kalte det et forsøk på å ta oppmerksomheten bort fra landets alvorlige menneskerettighetsbrudd ved å fokusere på idrettsprestasjoner. Greg Norman benektet i 2021 at han ble brukt til sportsvasking. I mai 2022 forsvarte han den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salmans rolle i drapet på journalisten Jamal Khashoggi og sa blant annet at alle gjør feil, og at det viktige er å lære av dem og se fremover.

I juni 2022 skrev en gruppe på nærmere 2500 familiemedlemmer av drepte eller skadede under angrepene på World Trade Center i New York 11. september 2001 et åpent brev til golfere som har vært lojale overfor PGA-touren, og takket dem for ikke å gå over til LIV-touren. I juli 2022 kritiserte samme gruppe USAs tidligere president Donald Trump for å være vertskap for LIV-touren på Trump National Golf Club i Bedminster i delstaten New Jersey.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg