Karsten Solheim

Faktaboks

Karsten Solheim
Født
15. september 1911, Bergen
Død
16. februar 2000, Phoenix, USA.

Karsten Solheim med en av sine Ping golfkøller. Foto 1968.. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Karsten Solheim
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Karsten Solheim var en norsk-amerikansk ingeniør som slo seg opp som utvikler og produsent av golfkøller under merkenavnet «Ping», som ble verdensledende. Solheim er også opphavsmannen til Solheim Cup, golfturneringen for kvinner som finner sted annethvert år, der et lag av europeiske utøvere møter et lag fra USA.

Bakgrunn

Karsten Solheim ble født i Austrheim utenfor Bergen, og familien utvandret til USA da han var to år gammel. Solheim arbeidet opprinnelig i farens skomakerverksted, men utdannet seg som flyingeniør etter andre verdenskrig. Han jobbet deretter for Ryan Aeronautical Corporation og Convair, før han ble ansatt i General Electric i 1953.

Utvikling av Ping-putteren

I 1954 begynte Solheim å spille golf, og ble raskt interessert i utformingen av golfkøller. I 1959 utviklet han en egen putter, som ble kalt Ping – etter lyden når køllen treffer ballen. Ping-putteren skilte seg ut ved at skaftet var festet midt på køllebladet i stedet for på foten, og ved at lengden på skaftet var individuelt tilpasset spillerens fysikk. Køllene var håndlaget i Solheims garasje i Redwood City, California, og ble raskt svært populære.

Ping-suksessen

Salget tok for alvor av etter at den profesjonelle golfspilleren Julius Boros vant Phoenix Open 1967 med en Ping-putter, og samme år sluttet Solheim i jobben hos General Electric og startet Karsten Manufacturing Corporation med egen fabrikk i Phoenix, Arizona. Nå ble produksjonen også utvidet til andre typer golfkøller enn bare puttere. Siden har dette selskapet produsert og solgt golfkøller og -utstyr under merket Ping over hele verden.

Ping var først ute med individuell tilpassing av køller – såkalt custom fitting – som i dag er en selvfølge for alle store produsenter. En rekke verdensledende golfspillere sverger til Ping-køller.

Solheim Cup

Karsten Solheims bidrag til golfsporten strakk seg langt utover utvikling produksjon av golfkøller. Han bidro blant annet stort til det som ble hetende Karsten Laboratory for Turfgrass Research ved University of Arizona i Tucson.

I 1990 var han idéskaper og sponsor bak Solheim Cup, en lagkonkurranse mellom USAs og Europas beste kvinnelige spillere etter mønster av Ryder Cup for herrer. Solheim Cup – som er blitt meget populær – spilles annethvert år, annenhver gang i henholdsvis Europa og USA. Den norske spilleren Suzann Pettersen var med på Europas lag hele ni ganger i løpet av karrieren, hvorav laget hennes vant fire, siste gang i 2019 – med en avgjørende putt fra Pettersen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg