Durban
Ethekwini er den største byen i dagens KwaZulu-Natal.

Ethekwini (tidligere Durban) er en by i Sør-Afrika i provinsen KwaZulu–Natal, ved Det indiske hav, rundt 500 kilometer sørøst for Johannesburg. Ethekwini er Sør-Afrikas tredje største by etter Johannesburg og Cape Town, med nær 4 millioner innbyggere (2019). Nærmere 35 prosent av befolkningen i KwaZulu-Natal er bosatt i byen.

Bybeskrivelse

Ethekwini ligger ved Natalbukta, og er landets største havneby med jernbane og motorveier til gruve- og industriområdene i Gauteng-provinsen. Byen er landets viktigste importhavn for olje, og har store oljeraffinerier. Industrien er allsidig, og omfatter jernbaneverksteder, sukkerraffinerier, skipsverft, bilindustri, bryggerier, maskin-, papir-, tekstil- og såpefabrikker med mer. Den største sektoren er offentlige tjenesteytelser.

Ethekwini ligger vakkert til i et bølgende og frodig landskap bestående av mange åser og raviner. Det gamle bysenteret er regelmessig anlagt og har mange parker og staselige offentlige bygninger. Det subtropiske klimaet har gitt grunnlag for en omfattende turisme, og byen er landets mest besøkte badested. Det er også et omfattende kunst og kulturtilbud i byen. Ethekwini er sete for University of KwaZulu-Natal (grunnlagt 1910), høyskoler, botanisk hage og akvarium. Byens store moské (Jumah Musjid) er regnet som den sørlige halvkules største moské.

Demografi, sosiale forhold og politikk

Svarte afrikanere utgjør 75 prosent av befolkningen. Indere utgjør 18 prosent, hvite 6 prosent og fargede 2 prosent av byens 4 millioner.

2,1 millioner mennesker, de fleste svarte afrikanere, lever under fattigdomsgrensen. Anslagsvis en fjerdedel bor i uformelle boliger (skur) med varierende og liten tilgang på rent vann og strøm.

Partiet ANC har dominert politikk og forvaltning siden 1994, men ved kommunevalget i 2021 gikk de kraftig tilbake, mistet sitt rene flertall og oppnådde 42 prosent av stemmene. De regjerte videre i koalisjon med småpartier. Democratic Alliance fikk rundt 26 prosent som sist, mens Economic Freedom Fighters og Inkatha gikk betydelig fram og fikk henholdsvis rundt ti og sju prosent av stemmene.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1824 som Port Natal, men ble senere oppkalt etter Kappkoloniens guvernør Benjamin D'Urban. Utbyggingen av havnen begynte i 1855 og vokste sterkt etter gullfunnene i Witwatersrand-regionen i Gauteng. I det tjuende århundre ble implementering av raseskille og apartheid definerende for utvikling og bosetting i byen. Siden apartheids fall har bygrensene blitt utvidet i 1994, 1996 og 2000. I 2000 skiftet byen navn fra Durban til Ethekwini og er en av Sør-Afrikas åtte storbykommuner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg