Kruger National Park

Den sørlige delen av nasjonalparken Kruger National Park ligger i Mpumalanga. Parken er en av verdens største og mest kjente nasjonalparker. Her kan man beskue mange av de store pattedyrene som Afrika er blitt kjent for. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Mpumalanga er en provins i østlige Sør-Afrika. Den er 76 495 km2 med 4,7 millioner innbyggere (2021). Provinshovedstaden er Mbombela (fram til 2009 hadde byen navnet Nelspruit). Provinsen ble opprettet i 1994 (i 1994–1995 hadde den navnet Eastern Transvaal) ved deling av den tidligere provinsen Transvaal og inkorporering av de tidligere reservatane KwaNdebele, KaNgwane og de sørlige delene av Gazankulu.

Provinsen grenser mot Mosambik og Eswatini (tidligere Swaziland) i øst, mot provinsen Limpopo i nord, Gauteng og Free State i vest, og mot KwaZulu-Natal i sør.

Navnet Mpumalanga betyr «stedet der solen står opp».

Natur og geografi

Provinsen ligger i hovedsak på den sørafrikanske høysletta (Highveld), som er 1200–1800 moh. og strekker seg hundrevis av kilometer vestover. I øst møter den Drakensbergfjellene, med stupbratte sider ned mot lavlandet (Lowveld), et subtropisk landområde. Den sørlige delen av nasjonalparken Kruger National Park ligger i dette lavlandet.

De største byene er Mbombela i lavlandet og Emalahleni (tidligere Witbank) på høysletta.

Økonomi og næringsliv

Innen jordbruket produseres store mengder sitrusfrukt og andre subtropiske frukter og grønnsaker, men også hvete og nøtter, og kvegdrift. Provinsen har store forekomster av kull og huser Sør-Afrikas største kullkraftverk. Her finnes også petrokjemisk industri, cellulosefabrikk, jern og stålindustri, og virksomheter knyttet til bearbeiding av landbruksprodukter. Turisme er også en viktig næring.

Demografi, sosiale forhold og politikk

94 prosent av befolkningen er svarte afrikanere, mens hvite utgjør rundt 5 prosent. Over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Partiet ANC dominerer politikken. Dette partiet fikk 70 prosent av stemmene ved provinsvalget i 2019, en tilbakegang på 7 prosent sammenlignet med det forrige valget i 2014. Economic Freedom Fighters fikk 12,8 prosent, en framgang på 6,6 prosent. Democratic Alliance fikk rundt 10 prosent ved begge valg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg