Mpumalanga

Den sørlige delen av nasjonalparken Kruger National Park ligger i Mpumalanga. Parken er en av verdens største og mest kjente nasjonalparker. Her kan man beskue mange av de store pattedyrene som Afrika er blitt kjent for. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Mpumalanga er en provins i nordøstlige Sør-Afrika. Den er 81 816 km2 med 3 219 900 innbyggere (2005). Hovedstaden er Nelspruit. Provinsen ble opprettet i 1994 under navnet Eastern Transvaal ved deling av den tidligere provinsen Transvaal. Nåværende navn er fra 2003.

Natur

Provinsen ligger i hovedsak på den sørafrikanske høyslette som er 1000–1500 moh. og strekker seg hundrevis av kilometer østover. I nordøst møter den fjellene, med stupbratte fjellvegger. Fra randfjellene stuper platåranden bratt ned mot øst til Lowveld, et landområde 150–200 moh. Den sørlige delen av nasjonalparken Kruger National Park ligger innenfor provinsen.

Befolkning

En stor del av provinsens befolkning lever i fattigdom og andelen analfabeter er stor. Befolkningsveksten ligger over landsgjennomsnittet.

Næringsliv

Innen jordbruket produseres store mengder sitrusfrukt og andre subtropiske frukter og grønnsaker. Det er store forekomster av kull. I provinsen ligger det også flere store kraftverk basert på kull, noe som har forårsaket betydelig luftforurensning. Ellers er det stor papirindustri og produksjon av stål og vanadium. Turisme er også en viktig næring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg