Eastern Cape

Eastern Cape, provins i sørlige Sør-Afrika, ved Indiske hav; 169 580 km2 med 6 436 800 innb. (2001). Hovedstad: Bisho. Eastern Cape ble opprettet 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen. De tidligere bantustanene Ciskei og Transkei er integrert her.

Faktaboks

uttale:
ˈi:stən keip

Natur

Eastern Cape er preget av naturlig mangfold, fra de øde, tørre høyslettene/busksteppene i det indre (Karroo) ved randfjellene, til de grønne skogområdene i sør, Transkei Wild Coast og Keiskamma Valley. Den fruktbare Langkloof er berømt for sine rike eplehøster. Høyeste topp er Kompasberg i Sneeuberg (ca. 2500 moh.).

Befolkning

86 % av befolkningen er svarte, 7 % fargede, 5 % hvite og 0,3 % asiater. 37 % lever i byer. Befolkningsfordelingen er meget ujevn, og store arealer i det indre er nærmest folketomme. De viktigste større byer er Port Elizabeth, East London, Bisho og Umtata.

Næringsliv

Jordbruket er viktigste næringsvei. Innlandet brukes til beite for sau og geit, med produksjon av bl.a. angoraull; ved kysten er frukt- og hagebruk viktig. Noe forbruksvareindustri og bl.a. foredling av jordbruksvarer. Utstrakt eksotisk skogdyrking i de nedbørrike områdene i Transkei og Keiskammahoek sysselsetter et stort antall mennesker. Ellers har sysselsettingssituasjonen i provinsen vært blant de verste i Sør-Afrika. Arbeidskraft som forlater provinsen for å finne arbeid annet sted, er et problem. Eastern Cape har store utviklingsmuligheter, bl.a. innen turisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg