Eastern Cape

Artikkelstart

Eastern Cape er en provins i sørlige Sør-Afrika, ved Indiahavet. Den er i areal Sør-Afrikas nest største med 169 580 km2 . Den har nær 6,7 millioner innbyggere (2021). Provinshovedstaden ligger i Bisho i storbykommunen Buffalo City.

Faktaboks

Uttale
ˈi:stən keip

Eastern Cape ble opprettet i 1994 ved sammenslåing av den østlige delen av den tidligere Kapp-provinsen og de tidligere bantustanene Ciskei og Transkei.

Natur og geografi

Eastern Cape er preget av naturlig mangfold, fra de øde, tørre høyslettene/busksteppene i nordvest (Karoo), til de grønne skogområdene i sør, Transkei Wild Coast og Keiskamma Valley. Den fruktbare dalen Langkloof er berømt for sine frukttrær. Høyeste topp er Ben Macdhui (3001 moh.).

Provinsen har to storbykommuner ved kysten, Buffalo City (East London og omkringliggende byer og områder) og Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth – nå Gqerbera – og omkringliggende områder).

Økonomi

De to storbykommunene har stor industrivirksomhet, særlig knyttet til bilindustrien og til bearbeiding av landbruksprodukter og tømmer. Jordbruket sysselsetter flest, men svært mange er knyttet til selvbergingsjordbruk. Innlandet brukes til beite for sau og geit, med produksjon av blant annet angoraull. Ved kysten er tømmer, frukt- og hagebruk viktig. Turisme er også en viktig næring med utgangspunkt både i en spektakulær kystlinje (Wild Coast), mange strender, innlandets natur og viltreservater, og til provinsens historie og minnesmerker. Provinsens har også Sør-Afrikas eneste skisportsenter (ved Ben Macdhui-fjellet).

Provinsen har fire universiteter og flere høyskoler.

Demografi, sosiale forhold og politikk

85 prosent av befolkningen er svarte afrikanere, 8 prosent er fargede og 5 prosent er hvite. Rundt 67 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Mange av disse har tilhold i de tidligere Ciskei og Transkei-reservatene. Sammen med Limpopo-provinsen er dette den fattigste provinsen i Sør-Afrika.

ANC er det dominerende politiske partiet i provinsen. De fikk nærmere 69 prosent av stemmene ved provinsvalget i 2019, omlag det samme som ved valget i 2014. Democratic Alliance er det største opposisjonspartiet med nærmere 16 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg