Eastern Cape

Artikkelstart

Eastern Cape er en provins i sørlige Sør-Afrika, ved Indiahavet. Den er 169 580 km2 med 6 436 800 innbyggere (2001). Hovedstaden er Bisho. Eastern Cape ble opprettet i 1994 ved deling av den tidligere Kapp-provinsen. De tidligere bantustanene Ciskei og Transkei er integrert her.

Faktaboks

Uttale
ˈi:stən keip

Natur

Eastern Cape er preget av naturlig mangfold, fra de øde, tørre høyslettene/busksteppene i det indre (Karroo) ved randfjellene, til de grønne skogområdene i sør, Transkei Wild Coast og Keiskamma Valley. Den fruktbare dalen Langkloof er berømt for sine rike eplehøster. Høyeste topp er Kompasberg i Sneeuberg (rundt 2500 moh.).

Befolkning

86 prosent av befolkningen er svarte, 7 prosent fargede, 5 prosent hvite og 0,3 prosent asiater. 37 prosent lever i byer. Befolkningsfordelingen er meget ujevn, og store arealer i det indre er nærmest folketomme. De viktigste større byene er Port Elizabeth, East London, Bisho og Umtata.

Næringsliv

Jordbruket er viktigste næringsvei. Innlandet brukes til beite for sau og geit, med produksjon av blant annet angoraull. Ved kysten er frukt- og hagebruk viktig. Noe forbruksvareindustri og blant annet foredling av jordbruksvarer. Det er utstrakt eksotisk skogdyrking i de nedbørrike områdene i Transkei og Keiskammahoek sysselsetter et stort antall mennesker.

Ellers har sysselsettingssituasjonen i provinsen vært blant de verste i Sør-Afrika. Arbeidskraft som forlater provinsen for å finne arbeid annet sted, er et problem. Eastern Cape har store utviklingsmuligheter, blant annet innen turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg