Kvinnebunad fra Sørkedalen
/Norsk bunadleksikon.

Kvinnebunad fra Sørkedalen er utarbeidet av en komité i Sørkedalen Sanitetsforening, og ble satt i produksjon i 1947. Det er en fritt komponert bunad, uten rot i lokal draktskikk. Broderiet har utspring i dekormaling på ei kiste fra Sørkedalen.

Faktaboks

En må regne med at områder som ligger nær inntil hovedstaden, har tatt til seg moteimpulser raskt, og at det her ikke har utviklet seg særpregede lokale folkedrakter. Ettersom Sørkedalen er et slikt område, var det ikke så merkelig om komiteen ikke fant gammelt, lokalt draktmateriale å bygge bunaden på. De valgte derfor heller å komponere en bunad i stil med mange andre bunader, og å utforme et broderi som hadde utgangspunkt i dekorativ maling fra området. Harriet Andresen tegnet ut mønsteret til bunaden.

Ettersom arbeidet kom i gang rett etter andre verdenskrig, var materialknappheten et problem i begynnelsen. Det forteller en god del at den rosa tråden i broderiet på de første bunadene stammer fra en strikkegenser som ble rekt opp. Materialene i sjølve bunaden varierte også den første tida. Etter hvert ble bunaden levert som materialpakker fra ulike broderiforretninger, og i dag er det Heimen Husflid som fører den.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har sammensydd stakk og liv – inspirert av andre broderte bunader som ble skapt i mellomkrigstida. Den lages i blått ullstoff, og har broderi av ullgarn og noe metalltråd på både stakk og liv. Motivet ble utformet med utgangspunkt i dekormaling inni ei kiste fra Øvre Lyse i Sørkedalen. Motivet er ranker og stiliserte blomster, og det er broderi både foran og bak på livet, og rundt stakken nederst. Livet lukkes med både skjulte hekter og sølvhekter foran, og stakken er foldelagt.

Skjorte

Broderiet på skjorta har utgangspunkt i broderte hals- og håndlinninger på ei skjorte som kom til Sørkedalen via arv fra Nordmøre. Bunadsskjorta lages i hvitt lin, og halskrage og håndlinninger er brodert.

Lomme

Løslomma er lagd i samme stoff som livkjolen, og har et broderimotiv foran. Den henger i ei trådhempe i livet, men kan også festes til sølvbelte.

Hodeplagg

Lua til bunaden er også i samme stoff som livkjolen. Den har et tilnærmet rektangulært pannestykke, og en rundet pull. Pullen er rynket til pannestykket slik at den står litt opp, og det er broderi på både pannestykket og pullen.

Ytterplagg

I 1994 ble det satt i produksjon en egen kep til bunaden. Den er i samme materiale som livkjolen, og er fôret med grønt stoff.

Understakk og strømper

Det er ikke bestemt noe om understakk, og det brukes svarte strømper.

Metall

Bortsett fra at det er egne sølvhekter til livet, er det ikke utviklet eget sølv til bunaden. Det brukes arvesølv eller ulike typer søljer som er i handelen. Noen bruker også stølebelte i sølv til bunaden. Lommelåsen er i forsølvet messing, av de typene som fins i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg