Rirkrit Tiravanija, installasjons- og performancekunstner, omtales av enkelte som gatebasert konseptualist. Rirkrit Tiravanija har bakgrunn fra Ontario College of Art & Design i Toronto, The Banff Centre School of Fine Arts, Banff, Canada, The School of the Art Institute of Chicago og Whitney Museum of American Art Independent Studies Program (NY), og har bodd i Thailand, Etiopia og Canada.

Tiravanija kombinerer elementer fra kunstnere som Joseph Beuys, Andy Warhol og senere kunstnere med ofte relasjonelle kunstelementer samt spor av sjamanisme og rock 'n' roll. Han er kjent for sine tradisjonelle thaimåltider som han serverer de besøkende under utstillingene sine. Tiravanija fikk mye oppmerksomhet for sin omkalfatring av New Yorks 303 Gallery i 1992, utstillingen Cocido y Crudo (‘kokt og rå') i 1994 og for sitt arbeid i tilknytning til The Land Foundation (initiert i 1998), et miljøidealistisk prosjekt med hensikt å hjelpe bønder i området ved landsbyen Sanpatong i Thailand, der han blant annet ikke uventet sto bak designet av kjøkkenet.

Rirkrit Tiravanija har hatt utstillinger i noen av de viktigste kunstinstitusjonene i verden, blant annet MOMA, Galerie für Zeitgenossische Kunst i Leipzig, Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam og Guggenheim-museet i New York. Han deltok i kuratorteamet til Utopia Station under Venezia-biennalen i 2003, og vant Hugo Boss-prisen for 2004.

  • Jerry Saltz, A short history of Rirkrit Tiravanija - Thai artist who cooks meals as installation art, 1996 (artikkel)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.