Sukhothai

Ruiner fra Sukhothai.

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Sukhothai er en by i nordlige Thailand, ved elven Yom, som er en bielv til Nan, som igjen renner ut i Chao Phraya. Sukothai var Thailands første hovedstad, og er omgitt av en mur med fire porter. Sukothai er lokalisert 217 km sør for Chiang Mai og 369 km nord for Bangkok. Byen har 37 000 innbyggere (2018).

Historie

Først var Sukothai en provinsby i Angkor-riket og fra 1200-tallet hovedstad i den uavhengige Thai-staten. Sukhothais hegemoni strakte seg fra Laos i øst til Andamansjøen i vest og Malayahalvøya i sør. På det meste hadde byen cirka 80 000 innbyggere i den siste delen av det 14. århundre. Fra da av gikk Sukhothais innflytelse tilbake. I dag har byen bare regional betydning.

Verdensarv

I byen er det flere tempelruiner og et nasjonalmuseum. Med bistand fra UNESCO ble det i 1970-årene i gangsatt en gjennopppbygging av gamlebyen, herunder flere tempelruiner og Buddhastatuer. Sukothais historiske park ble i 1991 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Den moderne byen

Den moderne byen ligger 12 km øst for den historiske byen. Suktohai Thammathirat åpne universitet begynte sin virksomhet i 1978, basert på fjernundervisning. Fra noen år senere er det også gitt forelesninger på universitetet i byen Sukhothai.Det er jernbaneforbindelse i Chiang Mai og videre til Bangkok, og en flyplass utenfor byen har rute til Bangkok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg