Kjerraten i Åsa
En kjerrat er en endeløs kjetting som trekker gjenstander langs en horisontal eller skråttliggende bane. Bildet viser kjerraten i Åsa, rekonstruert av foreningen Kjerratmuseet.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kjerrat, mekanisk drevet spill med et kjettinghjul som det er lagt en endeløs kjetting over som trekker en gjenstand langs en horisontal eller skråttliggende bane. Kjerrater ble brukt ved sagbruk, sliperier og gruvedrift. Det er ikke kjerrater i kommersiell drift i Norge i dag.

Faktaboks

Uttale
kjˈerrat
Etymologi
av tysk ‘vendehjul’

Historikk

Kjerrat
Arbeider drar tømmer opp kjerraten ved Strandsaga, Brumunddal.
Av /Digitaltmuseum.

Peder Anker anla i 1803–1809 en kjerrat som fraktet tømmer fra Steinsfjorden til Damtjern (456 meter over havet) ved Stubbdal på Krokskogen (Kjerraten i Åsa). Fra Storflåten (454 moh.) ble tømmeret fløtet via Sørkedalselva/Lysakerelva til sagbruk i Sørkedalen og ved Lysaker. På den måten kunne han ved sine sagbruk i nyttiggjøre seg tømmer helt fra Valdres og Land som ble fløtet ned til Tyrifjorden/Steinsfjorden før det ble fraktet videre ved hjelp av kjerraten i Åsa. Anlegget bestod av i alt 11 kjerrater med en samlet lengde på 3080 meter, og en høydeforskjell på 390 meter. Det var i drift til 1850.

Innen bergverk var et kjerrat et vannhjul med to skovlerader. Hjulet kunne dermed vendes, og kjøres i begge omdreiningsretninger. Kjerrat ble brukt til heising av stein på 1700- og 1800-tallet.

Kjerrat
Kjerrat for opptak av tømmer fra sjøen ved Filipstad i Oslo.
Av /Digitaltmuseum/Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg