Kleopatras nål, sett fra Themsen, London

Kleopatras nåler er to antikke obelisker i rød granitt fra Aswan, Egypt. De ble opprinnelig reist ved soltempelet i Heliopolis i det 15. århundre fvt., under farao Tuthmosis IIIs styre. Obeliskene er dekorert med hieroglyfer hugget i flere centimeters dybde, og overflaten av steinen er finpusset. Innskriften i vertikale kolonner, som leses ovenifra og ned, er hyllester til faraoene Tuthmosis 3 og Ramses 2.

Toppen av obeliskene er en såkalt pyramidion, en pyramideformet hette av stein, som var dekket med bladgull eller elektrum for å reflektere sollyset.

Obeliskene ble flyttet til Alexandria i år 13-12 fvt. og nesten 18 år etter dronning Kleopatras død, ble de plassert ved inngangen til Caesasareum, et antagelig allerede eksisterende tempel, som dronning Kleopatra skal ha tilegnet den romerske keiseren Julius Caesar og siden Marcus Antonius.

Gitt i gaver til Storbritannia og USA

Kleopatras nål, Central Park, New York

I 1820 ble den ene obelisken gitt i gave til Storbritannia av den egyptiske visekongen Muhammed Ali (Mehmet Ali), og etter hvert fraktet til London og reist på Victoria Embankment i 1878. Inne i sokkelen ligger en kapsel som inneholder et utvalg gjenstander fra vår egen tid, ment for en fremtidig ettertid. To bronse-sfinkser er plassert ved obeliskens side, men disse er ikke av egyptisk opprinnelse.

USAs generalkonsul, E. E. Farman, forhandlet seg til den andre obelisken i 1877, som gave fra den egyptiske visekongen Ismail Pasha, og symbol på nasjonenes nøytrale innstilling i Egypts pågående utenrikspolitikk. Obeliskens transport til New York og oppstilling i Central Park i 1881, ble finansiert av W. H. Vanderbilt. Monumentet hviler på kopier av fire bronse-krabber, som opprinnelig ble tilføyd da obeliskene ble reist i Aleksandria. De originale bronse-krabbene er bevart i Metropolitan Museum, New York.

Luxor-obelisken gitt i gave til Frankrike

Kleopatras nål,også kalt Luxor-obelisken, Place de la Concorde, Paris
Luxor-obeliskene
Den gjenværende tvillingobelisken ved inngangangen til Karnaktemplet i Luxor.
Luxor-obeliskene

Det finnes en tredje obelisk som også går under tilnavnet Kleopatras nål, i Paris, sannsynligvis oppkalt etter de andre to, men også formelt kalt for Luxor-obelisken. Obelisken er fra Ramses 2's tid, 1200-tallet fvt.; dekorert med innskrift, hieroglyfer, som hyller faraoen. Den utgjør én del av et par, som opprinnelig var plassert ved inngangen til Karnak-tempelet i Luxor, hvor dens tvilling fremdeles befinner seg.

Obelisken var en gave til Frankrike fra visekongen Muhammed Ali i 1826. Kong Ludvig Filip fikk den plassert på Place de la Concorde i Paris i 1833. Også denne obelisken er i rød granitt, den er 23 meter høy og veier rundt 250 tonn med sokkelen. Obeliskens opprinnelige pyramidion som trolig ble stjålet allerede i antikken, er blitt erstattet med en ny pyramideformet topphette, dekket med bladgull.

Navnet Kleopatras nåler

En vet med sikkerhet ikke hvorfor obeliskene har fått tilnavnet Kleopatras nåler; men noe kan tyde på at det er forbundet med obeliskenes omplasseringen til Aleksandria, eller med utgangspunkt i det sylinderformede frakte-fartøyet i metall, spesiallaget for å transportere den første obelisken til London i 1877, som ble døpt Cleopatra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Audun Myksvoll

Går det an å beskrive nøyere uttrykket "Kleopatras nåler?" Jeg mener; hvorfor benevnelsen "nåler?" Det sylinderformede fraktefartøyet, hvordan så det ut? Lignet det på en nål, eller? Er det noen som kan beskrive dette?
Takk.

svarte Gunn Hild Lem

Det er obeliskene som ser ut som nåler. Kleopatra-delen av navnet forklares ved at frakteskipet het Cleopatra.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg