Heliopolis er navnet på en forstad til det moderne Kairo, nær flyplassen øst for sentrum og på en gammelegyptisk by (Iunu/On). Det gamle Heliopolis ligger (i motsetning til den moderne forstaden med samme navn) nord for Kairo sentrum, i distriktet Matariya.

Faktaboks

Etymologi
gresk ‘solens by’
Også kjent som

Iunu, On

Oldtidens Heliopolis var fremfor alt kjent som hovedkultsted for solguden Ra. En obelisk som ble reist av Senuseret 1 (cirka 1920-1875 fvt.) står ennå på stedet, men det er dessverre lite annet av tempelanlegget som er bevart. Heliopolis storhetstid var under det gamle riket (cirka 2543-2120 fvt.), da rikets hovedstad lå i Memfis, bare noen kilometer lenger sør. Presteskapet i Heliopolis var blant landets mektigste, med stor økonomisk og teologisk innflytelse. Blant annet utviklet de den heliopolitanske skapelsesmyte, som utgjorde ryggraden i det gammelegyptisk verdensbildet gjennom tre årtusener. Byen ble ødelagt av perserkongen Kambyses 2 i 525 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg