Kjaglidalen naturreservat er et verneområde i Bærum kommune i Akershus. Det ble opprettet 16. desember 2005, og måler 1850 dekar.

Reservatet omfatter en av Oslofeltets største forkastningsdaler, med usedvanlig varierte edelløvskoger i bunnen og delvis i dalsidene, mens det i høyden er granskoger i forskjellig utforming som rår. Berggrunnen er i alt vesentlig forskjellige lavatyper, som her kan studeres i hele sin utvikling.

Karplantefloraen er usedvanlig artsrik, med over 300 registrerte arter, hvorav mange er plantegeografisk interessante arter. I den nedre delen forekommer blåveis, hvitveis og gulveis side om side, og gulveis har her sin kanskje største forekomst i landet. Forekomsten av ramsløk er den nordligste på Østlandet. I det hele er vårfloraen helt spesiell etter norske forhold, og et besøk på denne tiden er en stor opplevelse.

Granskogsområdene har delvis blitt liggende som urskog på grunn av sin vanskelige tilgjengelighet, og det er rikelig med døde trær, som gir livsmiljø for sjeldne vedboende sopp og deres følge av vedboende biller. Dalen fortsetter over i Djupedalen landskapsvernområde, helt fram til Krokkleiva.

Atkomst

Fra Bjørum sag ved E 18 er det en grusvei innover langs Isielva til de to gårdsbrukene som er i drift i dalen. Flere merkete stier krysser også dalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg