Faktaboks

Kateb Yacine
egentlig Yacine Kateb
Uttale
jasˈin
Født
6. august 1929, Constantine, Algerie (den gang fransk koloni)
Død
28. oktober 1989, La Tronche, Grenoble, Frankrike
Levetid - kommentar
noe usikker fødselsdag, i enkelte kilder 2.8.
Kateb Yacine
Kateb Yacine
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Kateb Yacine var en algerisk franskspråklig forfatter. Hans forfatterskap er knyttet til frigjøringskampen i utviklingsland. Det første navnet betyr «skribent» eller «forfatter», og det er derfor ikke et fornavn i europeisk forstand. Derfor bruker man gjerne begge navnene når man omtaler ham.

En forfatter med tre språk

Kateb Yacine kom fra den berbiske delen av Algerie, og familien hans var litterært interessert. Allerede i 1945 kom han med i kampen mot den franske kolonimakten, og på 1950-tallet ble han etter hvert tilknyttet det algeriske kommunistpartiet. Hans opprørsholdning satte ikke bare preg på temaene han valgte å skrive om; de preget også hans forhold til språket.

Kateb Yacine var i en periode usikker på om det var rett av ham å skrive på fransk, men han kom fram til at det franske språket var en del av algeriernes «krigsbytte», og at det var forsvarlig å kjempe mot kolonimakten på kolonimaktens eget språk. Han skrev også enkelte bøker på den nordafrikanske formen av arabisk. Men fordi han var berber, mente han etter hvert at også arabisk var et språk for dem som hadde undertrykt folket hans. Derfor gikk han mot slutten av sitt liv mer og mer over til å skrive på kabylsk, den berbiske dialekten som ble brukt i hans hjemtrakter.

En nyskapende romanforfatter

Kateb Yacines mest kjente verk er romanen Nedjma (1956; norsk versjon for Fjernsynsteatret i 1963; norsk oversettelse i 1998). Boken er en kjærlighetsskildring, men også en skildring av hvordan den tradisjonelle algeriske kulturen gikk i oppløsning under det franske kolonistyret. Den innebærer samtidig en fornyelse av formspråket i algerisk litteratur og har vært til inspirasjon for en rekke nordafrikanske forfattere. Tematikken har Kateb Yacine ført videre i andre prosaverker. Mesk kjent blant disse er Le Polygone étoilé (1966, Den stjerneformete mangekanten).

En radikal dramatiker

Kateb Yacine fikk på begynnelsen av 1950-tallet kontakt med Bertolt Brecht, og skuespillene hans viser tydelig innflytelse fra Brechts dramatikk. De er blitt karakterisert som en slags «geriljateater»: Blant Kateb Yacines stykker kan nevnes Le Cercle des représailles (1956, Hevnens sirkel), L'Homme aux sandales de caoutchouc (1970, Mannen med gummisandalene), som handler om Vietnamkrigen og er en hyllest til Ho Chi Minh, og Mohammed, prends ta valise (1971, Muhammed, grip din reiseveske). I de seneste stykkene blir ironien stadig mer fremtredende. Blant dem kan nevnes La Guerre de 2000 ans (1974, Totusenårskrigen) og Palestine trahie (1978, Forræderiet mot Palestina).

Kateb Yacine var også betydningsfull som essayist, og han skrev innledninger eller forord til bøker av mange andre algeriske forfattere. Flere intervjuer med ham er filmet. Hele hans verk er knyttet til frigjøringskampen i utviklingsland. Forfatterskapet hans er derfor en viktig forutsetning og inspirasjonskilde for den store fornyelsen i moderne nordafrikansk litteratur som begynte på 1970-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg