Karl 9 av Sverige av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Karl 9 var konge av Sverige fra 1599 til 1611. Han var sønn av Gustav Vasa og Margareta Leijonhufvud.

Karl ble hertug i 1560. I 1568 gjorde han, sammen med broren Johan, opprør mot den eldre halvbroren kong Erik 14. Karl og Johan seiret, og etter seieren fikk Karl utvidet sitt hertugdømme og sine rettigheter, mens Johan ble konge. Ved Johans død i 1592 ble hans sønn Sigismund konge. Sigismund var også konge i Polen etter sin morfar, så Karl overtok styret i Sverige under Sigismunds fravær i Polen.

På Karls initiativ ble kirkemøtet Uppsala møte sammenkalt i 1593. Møtet fastslo Sveriges religiøse enhet, avskaffet Johans katolskpregede liturgi og bestemte at den augsburgske bekjennelsen skulle være den eneste tillatte. I 1593–1594 godkjente rådet Karl som riksforstander, men ville ikke gi ham full kongelig myndighet. Karl hadde alltid godt forhold til stendene, og riksdagen i Arboga i 1597 stilte seg på hans side mot rådsherrene, som deretter flyktet til Polen.

Det ble etterhvert konflikt mellom Karl og Sigismund om den svenske tronen. Sigismund mislyktes i forsøket på å gjenerobre Sverige i slaget ved Stångebro i 1598, og en riksdag i Stockholm i 1599 erklærte Sigismund for avsatt og erkjente Karl som regjerende arvefyrste. Stormennenes kamp mot Karl var definitivt slutt etter at riksdagen i Linköping i 1600 godkjente Karl som konge og erklærte rådsherrene for å være landsforrædere. Fire rådsherrer ble deretter henrettet i «Linköpings blodbad».

Karl var en handlekraftig konge som brakte orden i landets fortvilte økonomiske situasjon, fremmet byenes utvikling og grunnla blant annet Karlstad. Hans utenrikspolitikk var i første rekke bestemt av forholdet til Polen, som han angrep i 1600, og erobret da store deler av Livland, som imidlertid måtte oppgis etter en tid. Forholdet til Danmark ble etter hvert spent, og i 1611 startet danske kong Christian 4 Kalmarkrigen mot Sverige.

Karl ble i 1579 gift med Maria av Pfalz. Med henne fikk han blant andre datteren Katarina.

I 1592 ble han gift med Kristina av Holstein-Gottorp. Med henne fikk han blant andre sønnen Gustav Adolf, som ble hans etterfølger på tronen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.