Faktaboks

Linköping
Etymologi

gammelsvensk Liunga kaupinga, av ljung 'lyngmark'

Linköping
Linköping med domkirken i forgrunnen. I bakgrunnen innsjøen Roxen.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Linköping er en by og kommune i Östergötland i Sverige.

Byen

Linköping har 115 700 innbyggere (2020). Byen ligger ved Stångån sør for sjøen Roxen og har sjøforbindelse gjennom Göta kanal. Linköping er et viktig jernbaneknutepunkt, bispesete og lenshovedstad. Byen har hatt en sterk industriell ekspansjon i senere år.

Noen av de viktigste industribedriftene er Saab AB (fly, datamaskiner, elektronikk) og Svenska Järnvägsverkstäderna. Linköping er standkvarter for flere militære avdelinger. Samarbeid mellom universitetet og næringslivet har bidratt til at et stort antall IT-relaterte virksomheter har vokst frem.

Linköpings universitet ble opprettet i 1970. Byen har også regionsykehus, stifts- og landsbibliotek, sløydlærerskole (Sveriges eneste), teater, länsmuseum og flymuseum. I utkanten av byen ligger friluftsmuseet Gamla Linköping, med et hundretalls gamle bygninger fra Linköping og omland.

Linköping vokste fram som handelsplass i tidlig middelalder, og ble bispesete på 1100-tallet. Linköping domkirke, Sveriges best bevarte middelalderkatedral, ble ombygd og påbygd i flere etapper fra rundt 1230, og har altertavle av Henrik Sørensen (1934). Linköping slott er fra 1200-tallet, nå landshøvdingresidens.

Kommunen

Bergs slussar
Bergs slussar løfter Göta kanal 40 meter opp fra innsjøen Roxen til Motala og Vättern.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Linköping kommune ligger i midtre del av Östergötlands län, omkring innsjøen Roxen. Arealet er 1436 kvadratkilometer med 166 000 innbyggere (2022). Landskapet er kupert med mange sprekkedaler i retning nordvest–sørøst. Göta kanal og Motala strøm går gjennom kommunen i nord. I nord er det for det meste skogbevokst landskap på grunnfjell, i sør mer oppdyrket mark på leirgrunn. Kommunen har et variert næringsliv med betydelig industri og en voksende tjenestesektor.

I tettstedet Malmslätt, fem kilometer vest for bysentrum, ligger Flygvapenmuseum, som forteller det svenske militærflyets historie fra 1910-tallet til JAS Gripen. Den største bedriften på stedet er den høyteknologiske bedriften Celsius Aerotech AB, som produserer materiell for militær flyindustri. Malmslätt har ellers lange tradisjoner på luftforsvarsområdet; allerede på 1920-tallet fant en begrenset produksjon av fly sted ved Armé- och marinflygets reparationsverkstäder på Malmen. Stedet har militær flyskole.

Tettstedet Ljungsbro ligger ved Göta kanal og Motala ström, 15 kilometer nordvest for Linköping by. Stedet hadde en rask vekst på 1970- og 1980-tallet; folketallet har siden vært stabilt og er i dag på 6763 (2016). En større industribedrift på stedet er næringsmiddelprodusenten Cloetta Fazer AB. Flere sluser i og like nedenfor Ljungsbro løfter kanalen fra innsjøen Roxen mot Vättern. I Ljungsbro sentrum er kanalen ført i bru over en lokalveg. Navnet kommer fra Ljung herregård ved Motala ström ovenfor Ljungsbro. Sør for Ljungsbro ligger ruinene av cistercienserordenens Vreta kloster, grunnlagt på 1100-tallet.

Tettstedet Berg slussar ligger ti kilometer nordvest for bysentrum (1319 innbyggere, 2016), ved Göta kanals munning i Roxen. Slusene og slusetrappen er en turistattraksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Lars Aronsson

En diskussion om innehållet finns påhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#Underh.C3.A5ll

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg