Linköping

Linköping med domkirken i forgrunnen. I bakgrunnen innsjøen Roxen.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Linköping er en by og kommune i Östergötland i Sverige.

Byen

Linköping har 108 640 innbyggere (2016). Byen ligger ved Stångån sør for sjøen Roxen og har sjøforbindelse gjennom Göta kanal. Linköping er et viktig jernbaneknutepunkt, bispesete og lenshovedstad. Byen har hatt en sterk industriell ekspansjon i senere år.

Noen av de viktigste industribedriftene er Saab-Scania (fly, datamaskiner, elektronikk) og Svenska Järnvägsverkstäderna. Linköping er standkvarter for flere militære avdelinger. Samarbeid mellom universitetet og næringslivet har bidratt til at et stort antall IT-relaterte virksomheter har vokst frem.

Linköpings universitet ble opprettet i 1970. Byen har også regionsykehus, stifts- og landsbibliotek, sløydlærerskole (Sveriges eneste), teater, länsmuseum og flymuseum. I utkanten av byen ligger «kulturreservatet» Gamla Linköping, hvor en del av den eldre bybebyggelsen er gjenreist.

Linköping vokste fram som handelsplass i tidlig middelalder, og ble bispesete på 1100-tallet. Linköping domkirke, Sveriges best bevarte middelalderkatedral, ble ombygd og påbygd i flere etapper fra rundt 1230, og har altertavle av Henrik Sørensen (1934). Linköping slott er fra 1200-tallet, nå landshøvdingresidens.

Kommunen

Bergs slussar løfter Göta kanal 40 meter opp fra innsjøen Roxen til Motala og Vättern.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Linköping kommune ligger i midtre del av Östergötlands län, omkring innsjøen Roxen. Arealet er 1436 km² med 160 754 innbyggere (2018). Landskapet er kupert med mange sprekkedaler i retning nordvest–sørøst. Göta kanal og Motala strøm går gjennom kommunen i nord. I nord er det for det meste skogbevokst landskap på grunnfjell, i sør mer oppdyrket mark på leirgrunn. Kommunen har et variert næringsliv med betydelig industri og en voksende tjenestesektor.

Tettstedet Ljungsbro ligger ved Göta kanal og Motala ström, 15 kilometer nordvest for Linköping by. Stedet hadde en rask vekst på 1970- og 1980-tallet; folketallet har siden vært stabilt og er i dag (2016) på 6763. En større industribedrift på stedet er næringsmiddelprodusenten Cloetta Fazer AB. Flere sluser i og like nedenfor Ljungsbro løfter kanalen fra innsjøen Roxen mot Vättern. I Ljungsbro sentrum er kanalen ført i bru over en lokalveg. Navnet kommer fra Ljung herregård ved Motala ström ovenfor Ljungsbro. Sør for Ljungsbro ligger ruinene av cistersienserordenens Vreta kloster, grunnlagt på 1100-tallet.

Tettstedet Berg slussar ti kilometer nordvest for bysentrum (1319 innbyggere, 2016) ligger ved Göta kanals munning i Roxen. Slusene og slusetrappen er en turistattraksjon. I Malmslätt (5058 innbyggere), fem kilometer vest for bysentrum, ligger Sveriges største flymuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Lars Aronsson

En diskussion om innehållet finns påhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#Underh.C3.A5ll

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg