Kari Simonsen, norsk skuespiller. Debuterte 1959 på Folketeatret, ansatt på Oslo Nye Teater 1960–72, Nationaltheatret fra 1973. Hun er en original og temperamentsfull skuespiller som spenner over et stort register. Gjennom hele karrieren har hun tidvis gjort lykke som revyskuespiller og kabaretartist, både på scenen (Dario Fos Erkeengler jukser ikke) og i TV (Wesensteens Og takk for det). Hennes roller spenner fra folkelystspill og farser og et større antall komiske filmbiroller via store musikalroller som Sally Bowles i Cabaret og Desirée Armfeldt i Sondheims A Little Night Music, til tragedieroller som Fanny Wilton i Ibsens John Gabriel Borkman, Lady Macbeth i Shakespeares Macbeth og Melanja i Gorkijs Solens barn.

Som klassisk karakterkomiker har hun gjort seg gjeldende bl.a. som Toinette i Molières Den innbilt syke, Nille i Holbergs Erasmus Montanus og tante Sofie i Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Simonsen har også hatt nøkkelroller i oppsetninger av hennes ektemann Peder W. Cappelens dramatikk, bl.a. i Loke, Kark og Eufemia-natten.

Hovedrolle i filmen Når nettene blir lange (2001). Tildelt Amandaprisens ærespris s.å. Hun er Gjertrud Krogstad i TV-serien Hotel Cæsar (2000–2003, 2005).

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 15.02.2009

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske skuespillere

Lillian Bikset

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.