Kari Simonsen er en norsk skuespiller. Hun debuterte i 1959 på Folketeatret, og var ansatt på Oslo Nye Teater fra 1960 til 1972, og ved Nationaltheatret fra 1973. Som pensjonist har hun fortsatt å arbeide som frilansskuespiller. Simonsen er en original og temperamentsfull skuespiller som spenner over et stort register. Gjennom hele karrieren har hun tidvis gjort lykke som revyskuespiller og kabaretartist, både på scenen (Dario Fos Erkeengler jukser ikke) og i TV (Og takk for det). Hennes roller spenner fra folkelystspill og farser og et større antall komiske filmbiroller via store musikalroller som Sally Bowles i Ebb og Kanders Cabaret og Desirée Armfeldt i Stephen Sondheims A Little Night Music, til tragedieroller som Fanny Wilton i Ibsens  John Gabriel Borkman, lady Macbeth i Shakespeares Macbeth og Melanja i Gorkijs Solens barn.

Som klassisk karakterkomiker har hun gjort seg gjeldende blant annet som Toinette i Molières Den innbilt syke, Nille i Holbergs Erasmus Montanus og tante Sofie i Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Simonsen har også hatt nøkkelroller i oppsetninger av hennes ektemann Peder Wright Cappelens dramatikk, blant annet i Loke, Kark og Eufemia-natten.

Hun hadde en hovedrolle i filmen Når nettene blir lange (2001) og ble tildelt Amandaprisens ærespris samme år. I TV-serien Hotel Cæsar spilte hun rollen som Gjertrud Krogstad fra 2000 til 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.