Kari Simonsen

Faktaboks

Kari Simonsen
Født
5. juni 1937, Oslo
Kari Simonsen som Fanny Wilton i John Gabriel Borkman (Nationaltheateret, 1979)
/Dextra Photo.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kari Simonsen sammen med Tor Stokke i Alan Ayckbourns Monki Bisniss (Nationaltheateret, 1989)

/Dextra Photo.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kari Simonsen er en norsk skuespiller.

Hun debuterte i 1959 på Folketeatret, og var ansatt på Oslo Nye Teater fra 1960 til 1972, og ved Nationaltheatret fra 1973. Som pensjonist har hun fortsatt å arbeide som frilansskuespiller.

Simonsen er en original og temperamentsfull skuespiller som spenner over et stort register. Gjennom hele karrieren har hun tidvis gjort lykke som revyskuespiller og kabaretartist, både på scenen (Dario Fos Erkeengler jukser ikke) og i TV (Og takk for det). Hennes roller spenner fra folkelystspill og farser og et større antall komiske filmbiroller via store musikalroller som Sally Bowles i Ebb og Kanders musikal Cabaret og Desiree Armfeldt i Stephen Sondheims A Little Night Music, til tragedieroller som Fanny Wilton i Henrik Ibsens John Gabriel Borkman, lady Macbeth i William Shakespeares Macbeth og Melanja i Maksim Gorkijs Solens barn.

Som klassisk karakterkomiker har hun gjort seg gjeldende blant annet som Toinette i Molières Den innbilt syke, Nille i Ludvig Holbergs Erasmus Montanus og tante Sofie i Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Simonsen har også hatt nøkkelroller i oppsetninger av sin ektemann Peder Wright Cappelens dramatikk, blant annet i Loke, Kark og Eufemia-natten.

Hun hadde en hovedrolle i filmen Når nettene blir lange (2001) og ble tildelt Amandaprisens ærespris samme år. I TV-serien Hotel Cæsar spilte hun rollen som Gjertrud Krogstad fra 2000 til 2015.

Simonsen har spilt i en rekke filmer. I Ivo Caprinos animasjonsfilm Flåklypa Grand Prix ga hun stemme til Solan Gundersen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg