Kari Simonsen

Faktaboks

Kari Simonsen
Født
5. juni 1937, Oslo

Scene fra Nationaltheaterets oppsetning av Alan Ayckbourns "Monki Bisniss". Forestillingen hadde premiere 8. september 1989. Toralv Maurstad hadde regi og medvirkende var blant annet Tor Stokke som Jack, Kari Simonsen som Poppy og Leif Juster som Ken Ayres.

Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0

.
Lisens: fri
Scene fra Nationatheaterets oppsetning av Henrik Ibsens "John Gabriel Borkman", der Fanny Wilton, spilt av Kari Simonsen, står med en veske i hendene. Forestillingen hadde premiere 3. februar 1979. Per Bronken hadde regi og medvirkende var blant annet Knut Wigert som John Gabriel Borkman, Astrid Folstad som Gunhild Borkman, Wenche Foss som Ella Rentheim og Kari Simonsen som Fanny Wilton.
 Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0
.
Lisens: fri

Kari Simonsen er en norsk skuespiller. Hun debuterte i 1959 på Folketeatret, og var ansatt på Oslo Nye Teater fra 1960 til 1972, og ved Nationaltheatret fra 1973. Som pensjonist har hun fortsatt å arbeide som frilansskuespiller. Simonsen er en original og temperamentsfull skuespiller som spenner over et stort register. Gjennom hele karrieren har hun tidvis gjort lykke som revyskuespiller og kabaretartist, både på scenen (Dario Fos Erkeengler jukser ikke) og i TV (Og takk for det). Hennes roller spenner fra folkelystspill og farser og et større antall komiske filmbiroller via store musikalroller som Sally Bowles i Ebb og Kanders Cabaret og Desirée Armfeldt i Stephen Sondheims A Little Night Music, til tragedieroller som Fanny Wilton i Ibsens John Gabriel Borkman, lady Macbeth i Shakespeares Macbeth og Melanja i Gorkijs Solens barn.

Som klassisk karakterkomiker har hun gjort seg gjeldende blant annet som Toinette i Molières Den innbilt syke, Nille i Holbergs Erasmus Montanus og tante Sofie i Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Simonsen har også hatt nøkkelroller i oppsetninger av hennes ektemann Peder Wright Cappelens dramatikk, blant annet i Loke, Kark og Eufemia-natten.

Hun hadde en hovedrolle i filmen Når nettene blir lange (2001) og ble tildelt Amandaprisens ærespris samme år. I TV-serien Hotel Cæsar spilte hun rollen som Gjertrud Krogstad fra 2000 til 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg