Kapp Verdes befolkning

Mindelo er Kapp Verdes nest største by og har en viktig havn. Her finnes fortsatt mange hus i kolonistil. Byen ligger på øya São Vicente, som tilhører den nordligste gruppen av Kapp Verde-øyene, kalt Barlovento. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra fiskerlandsbyen Tarrafal som ligger på nordsiden av landets største øy São Tiago. Denne øya tilhører den sørligste gruppen av Kapp Verde-øyene, kalt Sotavento, ’øyene i le’. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kapp Verdes befolkning ble i 2005 beregnet til 418 200 og den naturlige tilveksten (fødte ÷ døde) til 1,9 %. På grunn av en betydelig emigrasjon, bl.a. til Brasil, Venezuela, Portugal og USA, er den reelle veksten langt lavere; 0,7 % (2004). Det er anslått at det er ca. dobbelt så mange kappverdianere bosatt i utlandet enn på øygruppen. Den høye utvandringen skyldes bl.a. knapphet på ressurser som jord og vann samt arbeid.

Ca. 70 % av innbyggerne er av blandet, hovedsakelig portugisisk og afrikansk, opprinnelse, et resultat av Kapp Verdes historie som portugisisk koloni og mellomstasjon for slavetrafikken på 1400-tallet. Befolkningen for øvrig består overveiende av svarte.

Bosetningen er tettest langs kysten av São Tiago, Santo Antão og São Vicente. Omkring 1/3 av befolkningen bor i byer. Største by hovedstaden Praia på São Tiago.

Religion

Om lag 93 % tilhører den katolske kirke, de resterende er protestanter eller tilhører tradisjonelle religioner.

Språk

Offisielt språk er portugisisk. Omgangsspråk er crioulo, et kreolspråk basert på portugisisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg