Kapp Verdes befolkning

Mindelo er Kapp Verdes nest største by og har en viktig havn. Her finnes fortsatt mange hus i kolonistil. Byen ligger på øya Santiago, som tilhører den nordligste gruppen av Kapp Verde-øyene, kalt Barlovento. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra fiskerlandsbyen Tarrafal som ligger på nordsiden av landets største øy Santiago. Denne øya tilhører den sørligste gruppen av Kapp Verde-øyene, kalt Sotavento, ’øyene i le’. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kapp Verde har 589 451 innbyggere (2021) og den naturlige tilveksten (antall fødte minus antall døde) er 1,2 prosent. På grunn av en betydelig emigrasjon, blant annet til Brasil, Venezuela, Portugal og USA, er den reelle veksten langt lavere. Det er anslått at det er cirka dobbelt så mange kappverdere bosatt i utlandet som på øygruppen. Den høye utvandringen skyldes blant annet knapphet på ressurser som jord og vann samt arbeidsledighet.

Gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 71,1 år for menn og 75,9 år for kvinner (2021). 86,8 prosent av befolkningen over femten år kan lese og skrive (2015).

Bosetningen er tettest langs kysten av Santiago, Santo Antão og São Vicente. 67,1 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2021). Største by er hovedstaden Praia på øya Santiago med 168 000 innbyggere (2018). Cirka halvparten av befolkningen bor på denne øya.

Etniske grupper

71 prosent av innbyggerne er av blandet, hovedsakelig portugisisk og afrikansk, opprinnelse. Det er et resultat av Kapp Verdes historie som portugisisk koloni og mellomstasjon for slavetrafikken på 1400-tallet. 28 prosent av befolkningen er afrikanere og en prosent er europeere.

Religion

77,3 prosent av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke, 4,6 prosent er protestanter og 3,4 tilhører andre kristne kirker, mens 1,8 prosent er muslimer (2010). Resten dyrker tradisjonelle religioner eller er ikke tilsluttet noe trossamfunn.

Språk

Offisielt språk er portugisisk. Omgangsspråk er crioulo, et kreolspråk basert på portugisisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg