Kapp Verdes geografi

Landskap på øya São Tiago. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kapp Verde-arkipelet er ei vulkansk øygruppe på 4000 km2 som ligger 500 km utenfor kysten av Vest-Afrika. Arkipelet består av ti større og åtte mindre øyer.

Barlavento (vindside) øyene i nord er Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal og Boa Vista. Sotavento (leside) øyene i sør er Maio, Santiago, Fogo og Brava. Hovedstaden Praia ligger på den største og mest befolkede øya Santiago.

Øyene har vulkansk opprinnelse. Den aktive vulkanen Fogo er høyeste punkt i arkipelet med en høyde på 2829 meter. På øyene Sal og Maio finnes saltflater.

I São Vicentes og Sals krater har havet trengt inn og dannet gode havner.

Berggrunnen består av basalt og pyroklastiske bergarter tilsvarende som på andre øyer ved den midtatlantiske rygg. På Kapp Verde er vulkanittene opptil 180 millioner år gamle. Området er også vulkansk aktivt i dag.

Klima

Kapp Verde-øyene ligger i nordøstpassaten og har et tropisk klima, men nedbøren er liten og kan til tider helt utebli. Øyene i le har generelt mer nedbør enn øyene i lovart. I hovedstaden Praia på São Tiago er middeltemperatur i februar 22 °C og i august-september 27 °C. Årlig nedbørmengde er 260 mm, med september som den mest nedbørrike måneden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg