Kapp Verde, Santiago

Landskap på øya Santiago. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Kapp Verde (hovedkart)

Kapp Verde

Av /Store norske leksikon ※.

Kapp Verde-arkipelet er ei vulkansk øygruppe på 4033 kvadratkilometer som ligger mellom 450 og 640 kilometer utenfor kysten av Vest-Afrika. Arkipelet består av ti større og åtte mindre øyer. Øyenes samlete kystlinje er 965 kilometer.

Barlavento (vindside) øyene i nord er Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal og Boa Vista. Sotavento (leside) øyene i sør er Ilha de Maio, Santiago, Fogo og Brava. Hovedstaden Praia ligger på den største og mest befolkede øya Santiago.

Øyene har vulkansk opprinnelse. Den aktive vulkanen Pico do Fogo på øya Fogo er høyeste punkt i arkipelet med en høyde på 2829 meter. På øyene Sal og Maio finnes saltflater.

I São Vicentes og Sals krater har havet trengt inn og dannet gode havner.

Berggrunnen består av basalt og pyroklastiske bergarter tilsvarende som på andre øyer ved den midtatlantiske rygg. På Kapp Verde er vulkanittene opptil 180 millioner år gamle. Området er fortsatt vulkansk aktivt.

Klima

Kapp Verde-øyene ligger i nordøstpassaten og har et tropisk klima, men nedbøren er liten og kan til tider helt utebli. Øyene i le har generelt mer nedbør enn øyene i lovart. I hovedstaden Praia på São Tiago er middeltemperatur i februar 22 °C og i august-september 27 °C. Årlig nedbørmengde er 260 mm, med september som den mest nedbørrike måneden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg