KAERI

Artikkelstart

KAERI, Korea Atomic Energy Research Institute, er et forskningsinstitutt underlagt det statlige forskningsrådet KORP (Korea Research Council of Public Science & Technology) i Sør-Korea. Instituttet ble opprettet i 1959 med hovedkontor i Daejeon, som ligger cirka 160 km sør for Seoul.

KAERI har spilt en viktig rolle i utviklingen av Sør-Koreas kjernekraftteknologi. I 1995 ble landets første forskningsreaktor, HANARO, bygd etter en design som var basert på den kanadiske Maple-reaktoren. Avtale om å bygge en tilsvarende reaktor for Jordan ble inngått i 2010. Sør-Korea har nå bygd opp en betydelig kjernekraftindustri med egenutviklede reaktorer som også blir solgt på verdensmarkedet.

KAERI har også utviklet en småskala-reaktor som går under navnet SMART. Arbeidet startet i 1997, og konstruksjonen var ferdig i 2007. Av mangel på konkrete oppdrag er videre utvikling stoppet opp, men i mars 2015 undertegnet KAERI en avtale med Saudi-Arabia om å vurdere muligheten av å bygge minst to SMART-reaktorer i landet for kombinert produksjon av kraft og ferskvann. Arbeidet med å bygge reaktorene er planlagt å starte opp i 2018.

KAERI deltar også i Gen IV-programmet med en versjon av en VHTR-reaktor som er utviklet med tanke på hydrogenproduksjon. Reaktoren er konstruert for en ytelse på 300 MW t og vil operere med en driftstemperatur på 900–950 o C, som gjør det mulig å produsere 30 000 tonn hydrogen per år basert på en kombinasjon av elektrolyse og termokjemisk prosess. Det tas sikte på å bygge et demonstrasjonsanlegg i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg