KAERI, Korea Atomic Energy Research Institute, er et forskningsinstitutt underlagt det statlige forskningsrådet KORP (Korea Research Council of Public Science & Technology) i Sør-Korea. Instituttet ble opprettet i 1959 med hovedkontor i Daejeon, som ligger cirka 160 km sør for Seoul.

KAERI har spilt en viktig rolle i utviklingen av Sør-Koreas kjernekraftteknologi. I 1995 ble landets første forskningsreaktor, HANARO, bygd etter en design som var basert på den kanadiske Maple-reaktoren. Avtale om å bygge en tilsvarende reaktor for Jordan ble inngått i 2010. Sør-Korea har nå bygd opp en betydelig kjernekraftindustri med egenutviklede reaktorer som også blir solgt på verdensmarkedet.

KAERI har også utviklet en småskala-reaktor som går under navnet SMART. Arbeidet startet i 1997, og konstruksjonen var ferdig i 2007. Av mangel på konkrete oppdrag er videre utvikling stoppet opp, men i mars 2015 undertegnet KAERI en avtale med Saudi-Arabia om å vurdere muligheten av å bygge minst to SMART-reaktorer i landet for kombinert produksjon av kraft og ferskvann.  Arbeidet med å bygge reaktorene er planlagt å starte opp i 2018.

KAERI deltar også i Gen IV-programmet med en versjon av en VHTR-reaktor som er utviklet med tanke på hydrogenproduksjon. Reaktoren er konstruert for en ytelse på 300 MWt og vil operere med en driftstemperatur på 900–950 oC, som gjør det mulig å produsere 30 000 tonn hydrogen per år basert på en kombinasjon av elektrolyse og termokjemisk prosess. Det tas sikte på å bygge et demonstrasjonsanlegg i 2020.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.