Juan Bosch

Faktaboks

Juan Bosch

Juan Emilio Bosch Gaviño

Uttale
båʃ
Født
1909, La Vega, Den dominikanske republikk
Død
2001, Santo Domingo, Den dominikanske republikk
Juan Bosch (i midten) på besøk i Haag, 1963.
Av /Nationaal Archief.

Artikkelstart

Juan Bosch var en dominikansk forfatter og venstreorientert politiker som ble valgt til president i Den dominikanske republikk i 1962, men avsatt etter kort tid. Selv om han var president i knappe syv måneder bidro han sterkt til landets omstilling fra et lukket samfunn styrt av en velstående, konservativ elite til et åpent demokrati.

Bosch var en tidlig kritiker av Rafael Trujillos diktatoriske regime, og levde i eksil i årene fra 1937 til 1961. Fra Havanna grunnla han det dominikanske revolusjonspartiet (Partido Revolucionario Dominicano, PRD), og hans venstreorienterte ideologi appellerte både til bønder og intellektuelle. I 1962 ble han valgt til president i Den dominikanske republikk etter en overveldende seier, i det som anses å være det første redelige valget i landets historie. Straks etter å ha inntatt presidentembetet februar 1963 støtte han på problemer. USA lå i strid med Fidel Castros regjering på Cuba og stemplet venstreorientert politikk som kommunisme. Under utarbeidelsen av en ny grunnlov april samme år hisset han på seg ytterligere fire grupper: landeiere (forbud mot store landeiendommer, latifundias), den romersk-katolske kirken (på grunn av grunnlovens sekulære natur), industrien (arbeiderrettigheter) og militæret (innskrenking av makt). Pro-kubanske kommunister var også misfornøyde med Boschs demokratiske sosialisme.

I september 1963 ble Juan Bosch avsatt ved et militærkupp og dro i eksil. Et folkeopprør i 1965, ledet av Boschs støttespillere, ville føre ham tilbake til makten og gjenopprette grunnloven av 1963. USAs president Lyndon Johnson fryktet imidlertid at Bosch ville etablere en stat etter kubansk modell, og sendte 22 000 marinesoldater for å okkupere Santo Domingo. Samtidig omringet FBI Boschs hjem i Puerto Rico for å hindre ham i å returnere til Den dominikanske republikk, og en borgerkrig brøt ut. Bosch kom hjem for å delta i valget i 1966, men led nederlag for Joaquín Balaguer under tvilsomme forhold. Han stilte som presidentkandidat i 1978, 1982, 1986, 1990 og 1994, men tapte mot Balaguer hver gang.

Bosch var også en kjent forfatter. Hans skrifter så vel som hans politikk fremhevet de grove ulikhetene mellom de fattigdomsrammede massene og de velstående få.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg