Den dominikanske republikks politiske system

Artikkelstart

Den dominikanske republikk er etter forfatningen av 1966 en enhetsstatlig og formelt demokratisk republikk. Øverste utøvende myndighet er lagt til en president, valgt i allmenne valg for fire år uten mulighet for umiddelbart gjenvalg. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalkongress bestående av et senat med 32 medlemmer og et deputertkammer med 178 medlemmer. De to kamrene velges i allmenne og direkte valg for fire år; stemmerettsalderen er 18 år.

Statsstyret har over lang tid vært preget av lav stabilitet. Etter et kupp i 1930 styrte diktatoren Rafael Trujillo til 1947 og indirekte (gjennom broren) helt til han ble myrdet 1961. Deretter dominerte Joaquín Balaguer fra det kristelig-sosiale reformpartiet landets politikk til han døde 2002. Politikken preges av spenningen mellom to nokså jevnstore blokker hhv. til høyre og venstre. Ved valgene i 2006 fikk presidentens parti, det venstreorienterte PLD, rent flertall i begge kamre i nasjonalfiorsamlingen.

Den politiske uroen, og påvirkning fra det enda mer urolige nabolandet Haiti, gjør at tilliten til landet er liten i utlandet. Utenlandsgjelden er også høy. Landet har ingen effektiv politikk som skaper økonomisk vekst, og velferdstiltakene har begrenset dekning.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i 31 provinser, hver administrert av en statsutnevnt guvernør, samt et nasjonalt distrikt (hovedstaden). Det nasjonale distrikt og kommunene ledes av valgte råd.

Rettsvesen

Øverste domstol er høyesterett med minst 11 (for tiden 16) dommere og riksadvokaten som medlemmer. Ellers er det appellrett, førsteinstansretter og lokale retter. Høyesterett har disiplinær myndighet over de andre domstolene. Riksadvokaten er sjef for justispolitiet og det ministerium han representerer i høyesterett. Dommere velges av senatet. Lovverket bygger på franske rettstradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg