Magdeburg med Elben og domkirken
Magdeburg med Elben og domkirken
Magdeburg med Elben og domkirken
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Magdeburg er en by i Tyskland som ligger ved Elbens vestbredd, cirka 120 kilometer sørvest for Berlin, ved Strasse der Romanik. Den er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt, og var i 1952–1990 hovedstad i distriktet Bezirk Magdeburg i DDR. Byen har 237 600 innbyggere (2019).

Den er en viktig innlandshavn i krysningspunktet mellom ferdselen på Elben og forbindelsen mellom vest og øst. Dette ble styrket ved fullføringen av Mittellandkanalen (1938), som krysser Elben like nord for byen. Byens nærmeste omegn har fruktbar løssjord og er Tysklands fremste sukkerroedistrikt.

Magdeburg har betydelig maskinindustri, motorindustri og kjemisk industri. Dessuten produseres sukker, tekstiler, lærvarer og sement. Byen har det tekniske og medisinske Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg, som ble grunnlagt i 1993. og Hochschule Magdeburg-Stendal. 90 prosent av gamlebyen ble ødelagt i under andre verdenskrig, men en del bygninger er gjenreist, for eksempel Altes Rathaus. Domkirken er fra 1200–1300-tallet, og en romansk klosterkirke er fra 1000-tallet.

Historikk

Opprettelse av erkebispedømmet Magdeburg
Otto den store opprettet erkebispedømmet Magdeburg i 962. Dokumentet som bekrefter opprettelsen (bildet) er bevart og oppbevares i Landesarchiv Sachsen-Anhalt.

Handelsplassen Magdeburg er nevnt alt i 805. Sitt første oppsving fikk stedet under Otto den store, som anla en borg her og i 962 opprettet erkebispedømmet Magdeburg. Senere i middelalderen var byen et viktig medlem av Hansaforbundet. Den sluttet seg tidlig til protestantene. Under trettiårskrigen ble byen i 1631 stormet og brent av keiserlige tropper ført av Tilly. I 1680 ble den innlemmet i Kurbrandenburg, og den tilhørte i 1807–1813 det franskkontrollerte kongeriket Westfalen. I 1816–1944 var Magdeburg hovedstad i prøyssisk Sachsen. Byen ble sterkt skadd ved allierte bombeangrep under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg