Jobbik er et ungarsk høyreradikalt parti. Partiet ble dannet av universitetsstudenter i 2003 med mål om å «sluttføre regimeskiftet» og å skape et mer rettferdig samfunn. Partiet definerer seg som et konservativt, kristent og radikalt patriotisk parti.

Faktaboks

Også kjent som

Jobbik Magyarországért Mozgalom («Bevegelsen for et bedre Ungarn»)

Selv om antisemittisme ikke er nedfelt i partiets program, har mange av partiets politikere kommet med antisemittiske uttalelser. Politikere fra Jobbik har også kommet med mange hatske uttalelser om romer, og partiet var sterkt imot at familiene til drapsofre for hatkriminalitet skal få økonomisk erstatning fra staten. I motsetning til mange europeiske høyreekstreme partier, er ikke Jobbik fiendtlig innstilt til muslimer.

Politisk program

Jobbik ser på den ungarske nasjon som udelelig. Partiet ser som sin viktigste oppgave å ivareta interessene til alle ungarere, inkludert ungarere som bor i områder som ifølge partiet urettmessig ble fratatt Ungarn i 1920 (se Trianon-traktaten), og jobbe for at de oppnår territoriell, økonomisk og kulturell autonomi. Jobbik ønsker økt samarbeid med Russland, arabiske land og tyrkiske land, som Tyrkia, Aserbajdsjan og Kasakhstan. Jobbiks ønske om samarbeid østover begrunnes blant annet med at ungarerne stammer fra Asia.

Jobbik er motstander av globalisering og er sterkt kritisk til utenlandsk eierskap i Ungarn. Retorikken har ved flere tilfeller vært rettet mot jødisk eierskap. Områdene som er befolket av ungarere må ifølge partiet være en enhetlig økonomisk sone. Handelspolitikken må i større grad dreie østover.

Partiet har som politikk at de vil bekjempe korrupsjon, og at borgeres frihet og rettssikkerhet må bli bedre ivaretatt. Partiet mener at dagens rettssystem ikke i tilstrekkelig grad beskytter innbyggerne, og beklager at myndighetene nedla forbud mot den paramilitære organisasjonen Ungarsk garde – Magyar Gárda, som partiet var med på å grunnlegge i 2007. Gardens oppgave var å «opprettholde ro og orden i det offentlige rom» og å «styrke det nasjonale selvforsvaret».

Jobbik ser på familien som samfunnets grunnpilar, og mener at familieinstitusjonen må beskyttes mot å likestilles med «avvikende livsstiler», som homofilt samliv.

Oppslutning ved valg

Jobbik kom inn på den politiske arena ved valgene til EU-parlamentet i 2009. Da fikk partiet inn tre representanter av Ungarns 22. Ved valg til ungarsk nasjonalforsamling i 2010 fikk Jobbik 16,67 prosent av stemmene og 47 (av 386) seter i parlamentet.

Ved valget til nasjonalforsamling i 2014 fikk Jobbik 20,30 prosent av stemmene og 23 (av 199) seter i parlamentet. Ved valg til EU-parlament i 2014 fikk Jobbik 14,7 prosent av stemmene og tre mandater (av Ungarns 21), som ved det foregående EU-valget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg