Joaquín Almunia, spansk politiker og medlem av sosialistpartiet PSOE. Almunia var EU-komissær for økonomi og valutaspørsmål i perioden 2004-09, før han ble etterfulgt av Olli Rehn. Fra 2010 er han Barrosos visepresident for konkurransespørsmål i EU-kommisjonen.

Almunia er utdannet økonom fra Universitetet i Deusto (Bilbao). Han har videreutdanning fra Universitetet i Paris og fra Harvard University.

I perioden 1972-75 arbeidet Almunia i det spanske handelskammeret i Brussel, hvorpå han kom tilbake til Madrid for å bli økonomiansvarlig for den spanske fagforeningen UGT i 1976-79.

Almunia var medlem i den spanske nasjonalforsamlingen i 25 år (1979-2004) for PSOE. Han var arbeidsminister i perioden 1982-86, og minister for offentlig forvaltning i perioden 1986-91. I 1994-97 var Almunia politisk talsmann for PSOE i kongressen. I 1997 overtok han som Generalsekretær for PSOE etter Felipe González. Han var PSOEs statsministerkandidat ved valget i 2000, men tapte til fordel for José María Aznar fra det konservative Folkepartiet (PP).

Almunias interesser for økonomisk forskning og utvikling gjenspeiles i flere av hans initiativer. I 1991-94 ledet han et forskningsprosjekt for likhet og fordeling av inntekter innenfor Stiftelsen Fundación Argentaria. I 2002 grunnla han tenketanken Laboratorio de Alternativas. Han har skrevet flere bøker om økonomi.

Joaquín Almunia er gift og har to barn. Han snakker spansk, fransk, engelsk, italiensk og portugisisk.

  • Almunia, Joaquín (2001): Memorias politicas. Madrid: Aguilar. Finn omtale av boken på casadellibro.com
  • Joan A. Alujas et al (2010): Desafíos actuales de la Política Económica. Un enfoque estructural y social. Madrid: Economía Civitas. Finn omtale av boken på amazon.es
  • Alumnia et al (2010): El Euro al rescate. Madrid: Ed. Jurídicas y sociales. Finn omtale av boken på amazon.es

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.