Joaquín Almunia, spansk politiker og medlem av sosialistpartiet PSOE. Almunia var EU-komissær for økonomi og valutaspørsmål i perioden 2004-09, før han ble etterfulgt av Olli Rehn. Fra 2010 er han Barrosos visepresident for konkurransespørsmål i EU-kommisjonen.

Almunia er utdannet økonom fra Universitetet i Deusto (Bilbao). Han har videreutdanning fra Universitetet i Paris og fra Harvard University.

I perioden 1972-75 arbeidet Almunia i det spanske handelskammeret i Brussel, hvorpå han kom tilbake til Madrid for å bli økonomiansvarlig for den spanske fagforeningen UGT i 1976-79.

Almunia var medlem i den spanske nasjonalforsamlingen i 25 år (1979-2004) for PSOE. Han var arbeidsminister i perioden 1982-86, og minister for offentlig forvaltning i perioden 1986-91. I 1994-97 var Almunia politisk talsmann for PSOE i kongressen. I 1997 overtok han som Generalsekretær for PSOE etter Felipe González. Han var PSOEs statsministerkandidat ved valget i 2000, men tapte til fordel for José María Aznar fra det konservative Folkepartiet (PP).

Almunias interesser for økonomisk forskning og utvikling gjenspeiles i flere av hans initiativer. I 1991-94 ledet han et forskningsprosjekt for likhet og fordeling av inntekter innenfor Stiftelsen Fundación Argentaria. I 2002 grunnla han tenketanken Laboratorio de Alternativas. Han har skrevet flere bøker om økonomi.

Joaquín Almunia er gift og har to barn. Han snakker spansk, fransk, engelsk, italiensk og portugisisk.

  • Almunia, Joaquín (2001): Memorias politicas. Madrid: Aguilar. Finn omtale av boken på casadellibro.com
  • Joan A. Alujas et al (2010): Desafíos actuales de la Política Económica. Un enfoque estructural y social. Madrid: Economía Civitas. Finn omtale av boken på amazon.es
  • Alumnia et al (2010): El Euro al rescate. Madrid: Ed. Jurídicas y sociales. Finn omtale av boken på amazon.es

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.