folkefront (partipolitisk uttrykk)

Artikkelstart

Folkefront er en betegnelse på politisk samarbeid mellom ulike partier på venstresiden i 1930-årene, særlig i Frankrike og Spania.

I Frankrike

Demonstrasjonstoget 14 juli 1935

I Frankrike var det i 1933–1934 politisk og økonomisk krise og store opptøyer blant annet i forbindelse med Stavisky-affæren. De radikale fryktet at fascistiske strømninger skulle komme til makten. En hovedsvakhet i det franske parlamentariske systemet lå i de demokratiske partienes manglende evne til samarbeid; det hevet seg derfor røster i alle partier fra de sosialradikale (venstre) til kommunistene til fordel for en samling mot de antidemokratiske tendenser.

Tendensen til å danne en felles front fra venstre til kommunistene fikk blant annet utslag i en stor demonstrasjon 14. juli 1934, og i 1934 og 1935 kom uttrykket folkefront, Front populaire, i bruk. Blokkdannelsen var en videre utbygging av enhetsfronten, Front commun. Folkefrontens partier samarbeidet foran valgene i 1936 og vant en stor seier, og på grunnlag av deres flertall ble det dannet en folkefrontregjering under ledelse av Léon Blum. Her deltok imidlertid ikke kommunistene. Den sosiale uroen i forbindelse med valgseieren gav seg utslag i en streikebølge, som til dels skaffet regjeringen mange vanskeligheter; kommunistene ble i denne forbindelse beskyldt for å være illojale overfor regjeringen. En utstrakt kapitalflukt kompliserte situasjonen ytterligere.

Senere kom striden om den spanske borgerkrigen til; kommunistene krevde støtte til den spanske regjering, mens Blum holdt på ikke-intervensjons-linjen. Både dette og fortsatte sosiale og økonomiske vanskeligheter samt kravet om en mer energisk forsvarspolitikk virket i 1937–1938 oppløsende på folkefronten, som etter hvert mistet sin betydning som politisk maktfaktor.

I Spania

I Spaniaopptrådte en folkefront, Frente popular, ved valgene 1936. Frente popular bestod av partier fra det borgerlige venstre til kommunister, syndikalister og anarkister, og var rettet mot den reaksjonære, nasjonalistiske og klerikale blokk. Fronten fikk flertall i Cortes ved valgene og dannet regjering under ledelse av Manuel Azaña. Det var mot denne regjeringen Franco gjorde opprør i 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg