Gardermoen er et område i Ullensaker kommune  og med en mindre del i Nannestad, på Øvre Romerike i Akershus. Oslo Lufthavn er bygget på Gardermoterassen, som utgjør Norges største grunnvannsmagasin. Området har også grytehullsjøer.

Gardermoen består av en terrasse med store mengder sand og grus, som ble skyllet ut av smeltevannet ved avslutningen av siste istid. Gardermoterassen ble dannet under hauersetertrinnet for 9500 år siden. Terrassen ligger 210 meter over havet, som var datidens havnivå.

Sanden rommer landets største grunnvannsmagasin med tilførsel utelukkende fra nedbør, og under utbyggingen av flyplassen i 1990-årene forsøkte man å ta hensyn til at grunnvannet ikke skal bli skadet.

På Gardermoen finnes en enestående samling av 24 grytehullsjøer som ble dannet da isbreen trakk seg raskt tilbake fra Gardermoterrassen. Sør for sand- og grusterrassen finnes et av Østlandets best bevarte ravinelandskap som i dag er fredet som landskapsvernområde.

  • Fritzner, Nini: "En særdeles skiøn Excercerplads, Gardermoen kaldet" : militærliv på Gardermoen fra ca 1740 fram til 1914, 2000.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.