Gardermoen

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gardermoen er et område i Ullensaker kommune og med en mindre del i Nannestad, på Øvre Romerike i Viken fylke. Oslo Lufthavn er bygget på Gardermoterrassen, som utgjør Norges største grunnvannsmagasin. Området har også grytehullsjøer.

Gardermoterrassen

Gardermoen består av en terrasse med store mengder sand og grus, som ble skyllet ut av smeltevannet ved avslutningen av siste istid. Gardermoterrassen ble dannet under hauersetertrinnet for 9500 år siden. Terrassen ligger 210 meter over havet, som var datidens havnivå.

Sanden rommer landets største grunnvannsmagasin med tilførsel utelukkende fra nedbør, og under utbyggingen av flyplassen i 1990-årene forsøkte man å ta hensyn til at grunnvannet ikke skal bli skadet.

På Gardermoen finnes en enestående samling av 24 grytehullsjøer som ble dannet da isbreen trakk seg raskt tilbake fra Gardermoterrassen. Sør for sand- og grusterrassen finnes et av Østlandets best bevarte ravinelandskap som i dag er fredet som landskapsvernområde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fritzner, Nini: En særdeles skiøn Excercerplads, Gardermoen kaldet: militærliv på Gardermoen fra ca 1740 fram til 1914, 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg