Raknehaugen gravhaug i Ullensaker kommune.

Raknehaugen gravhaug i Ullensaker av Øyvind Holmstad. CC BY SA 3.0

Raknehaugen er Nordens største gravhaug og ligger på Hovin i Ullensaker kommune i Akershus. Den er 77 meter i diameter og opprinnelig 18 meter høy. Ifølge sagnet skulle den romme en konge som var begravd mellom to hvite hester.

I årene 1869–70 foretok Anders Lorange gravninger i haugen uten å finne spor etter begravelse. I perioden 1939–40 ble en fullstendig undersøkelse av Raknehaugen gjennomført av Sigurd Grieg; den viste seg å være bygd av åkerjord, sand og leire. I forskjellig høyde fra bunnen var det lagt opp tre svære, kjegleformede tømmerlag. Ingen sikker grav ble funnet, bare noen ildsteder, rester av brente ben og et par trespader.

Man gjettet lenge på at Raknehaugen kan være en minnehaug (kenotaf) for en småkonge, eller at den har vært en såkalt tinghaug. Dagfinn Skre konkluderte imidlertid i 1997, på bakgrunn av en mindre etterundersøkelse av haugen og en ny gjennomgang av dokumentasjonen fra Griegs utgravning, at det på haugbunnen faktisk fantes spor etter en enkel branngrav.

Det har rådd uenighet om dateringen av Raknehaugen. C14-dateringer utført på materiale fra haugen tyder imidlertid på at gravhaugen ble oppført sent i folkevandringstiden, kanskje omkring 550 e.Kr.

  • Hagen, Anders: Gåten om kong Raknes grav : hovedtrekk i norsk arkeologi, 1997, isbn 82-02-16299-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.