Raknehaugen, på Hovin i Ullensaker kommune, Akershus.

Raknehaugen er Nordens største gravhaug, 77 m i diameter og opprinnelig 18 m høy. Ifølge sagnet skulle den romme en konge som var begravd mellom to hvite hester. 1869–70 foretok Anders Lorange gravninger i haugen uten å finne spor etter begravelse. 1939–40 ble en fullstendig undersøkelse av Raknehaugen gjennomført av Sigurd Grieg; den viste seg å være bygd av åkerjord, sand og leire, og i forskjellig høyde fra bunnen var det lagt opp tre svære, kjegleformede tømmerlag. Ingen sikker grav ble funnet, bare noen ildsteder, rester av brente ben og et par trespader.

Man gjettet lenge på at Raknehaugen kan være en minnehaug (kenotaf) for en småkonge, eller at den har vært en såkalt tinghaug. Dagfinn Skre konkluderte imidlertid i 1997, på bakgrunn av en mindre etterundersøkelse av haugen og en ny gjennomgang av dokumentasjonen fra Griegs utgravning, at det på haugbunnen faktisk fantes spor etter en enkel branngrav.

Det har rådd uenighet om dateringen av Raknehaugen. C14-dateringer utført på materiale fra haugen tyder imidlertid på at gravhaugen ble oppført sent i folkevandringstiden, kanskje omkring 550 e.Kr.

Om Raknehaugen på kulturnett.no

Videre lesning

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Nordisk arkeologi

Frans-Arne Stylegar

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.