Faktaboks

Jens Hendrik Oliver Djurhuus

Janus Djurhuus

Født
26. februar 1881, Tórshavn
Død
31. august 1948, Tórshavn
Jens Hendrik Oliver Djurhuus
Jens Hendrik Oliver Djurhuus
Av /Postverk Føroya.

Jens Hendrik Oliver Djurhuus var en færøysk dikter som var Færøyenes første store lyriske dikterprofil i nyere tid. Han var oldebarn av Jens Christian Djurhuus, og bror av Hans Andrias Djurhuus.

Med en forenkling er det vanlig å beskrive Janus Djurhuus – som han ofte blir kalt – som den intellektuelle, høyt respekterte dikteren, mens broren Hans A. var den folkelige og folkekjære forfatteren.

Han mottok sterke barndomsinntrykk i Tórshavn, ble jurist i 1911 og praktiserte noen år som overrettssakfører i hjembyen, men levde lengst i København. I 1938 flyttet han for godt til Færøyene.

Diktene

Janus Djurhuus skapte epoke i færøysk diktning. Han viser et suverent herredømme over det færøyske språket, som i hans mektige, gjerne mollstemte dikt, har stor poetisk kraft og skjønnhet. Grunnstemningen i diktene er lengsel og sterk livsfølelse, som finner uttrykk i tragisk patos, i slekt med antikkens tragedier. Billedvalget er preget både av antikken og den ville og ødslige færøyske naturen, og han mangler heller ikke elegiske toner i sine dyptfølte dødsdikt. Han var også satiriker, både i sin store samtalekunst, og i en rekke dikt, der han hudfletter en virkelighet som ikke svarer til hans drøm og lengsel.

En stor del av hans ungdoms- og manndomsdikt ble skrevet i København eller på Bornholm, der han også i 1930-årene oversatte Homers Iliaden, noen av Platons dialoger og Sokrates' forsvarstale.

For Janus, som tilsynelatende var hedning, var diktningen en sakral handling. Hans første dikt på trykk ble publisert i 1901 i Tingakrossur. I 1914 kom diktsamlingen Yrkingar («Dikt»), den første samling dikt av bare én forfatter på færøysk språk. Boken ble utgitt av det færøyske studentsamfunn og inneholder flere av hans betydeligste dikt, som Atlantis, Gandkvæði Tróndar og Móses á Sinaifjalli.

I 1941 fulgte diktsamlingen Carmina og i 1944 Moriendo. Han hadde med gjendiktinger av utenlandske forfattere i flere av bøkene sine, blant annet av Gustaf Fröding, Schiller, Goethe, Heinrich Heine og Edgar Allan Poe.

Yrkingar i utvalg ved Karsten Hoydal ble utgitt i 1961.

I 1979 kom Færøyske dikt av Janus Djurhuus i norsk gjendiktning ved Ivar Orgland. Boken gir et fyldig utvalg fra alle hans diktsamlinger, og den har også en omfattende biografisk innledning med overblikk over færøysk poesi til og med Janus.

 Janus Djurhuus Yrkingar
Det færøyske postverket utga i 2004 et miniatyrark med 10 frimerker hvor motivene var hentet fra Djurhuus' dikt.
Av /Postverk Føroya.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Davidsen, John. J.H.O. Djurhuus. Dansk biografisk leksikon
  • Isaksen, Jógvan. Færøsk litteratur : introduktion og punktnedslag. Vindrose forlag, 1993
  • Kamban, Hanus: J.H.O. Djurhuus: en litterær biografi, 2001, 2 b.
  • Orgland, Ivar. «Innledning». I: Færøyske dikt, 1979
  • Sigurðardóttir, Turid. «Sprog og digte vestfra». Syn og Segn 1990

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg