Karsten Hoydal

Faktaboks

Karsten Hoydal
født:
1912
død:
1990

Karsten Hoydal, færøysk forfatter, fiskeriekspert og politiker. Var bl.a. direktør for Færøyenes fiskeritekniske laboratorium 1950–63 og ekspert ved FAOs fiskeriprosjekt i Ecuador 1954–57. Han var medlem av Færøyenes landsstyre for Tjóðveldisflokkurin (Selvstendighetspartiet) 1963–67 og av Lagtinget 1966–70.

Han debuterte som lyriker i 1946 med diktsamlingen Myrkrið Reyða (Det røde mørkret), og etablerte seg straks som en av de sentrale stemmer i færøysk etterkrigsdiktning. I debutsamlingen kan man merke en viss påvirkning fra den eldre Janus Djurhuus' tungsindige toner, men hans egen stemme kommer klart nok til uttrykk: det er nesten aldri det spesielle, det særlige, som er Karsten Hoydals lyriske motiv, heller det som kan fortone seg grått og lite eksotisk. Han forener i sine beste dikt en fri, modernistisk diktform med en dyp innsikt i færøysk tradisjon, natur og folkeliv. I Teinur og tal (1972) har han samlet et utvalg av sine beste dikt og gjendiktninger.

Hoydal var en fremstående gjendikter av utenlandsk lyrikk. Han gav ut en samling noveller, Leikapettið (1971) og redigerte også flere tidsskrifter. Hans innflytelse på moderne færøysk kultur- og samfunnsliv er betydelig, også som inspirator og banebryter for den yngre diktergenerasjonen. Norske gjendiktninger ved K. Ødegård i Færøysk lyrikk (1974).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg