Karsten Hoydal, færøysk forfatter, fiskeriekspert og politiker. Var bl.a. direktør for Færøyenes fiskeritekniske laboratorium 1950–63 og ekspert ved FAOs fiskeriprosjekt i Ecuador 1954–57. Han var medlem av Færøyenes landsstyre for Tjóðveldisflokkurin (Selvstendighetspartiet) 1963–67 og av Lagtinget 1966–70.

Han debuterte som lyriker i 1946 med diktsamlingen Myrkrið Reyða (Det røde mørkret), og etablerte seg straks som en av de sentrale stemmer i færøysk etterkrigsdiktning. I debutsamlingen kan man merke en viss påvirkning fra den eldre Janus Djurhuus' tungsindige toner, men hans egen stemme kommer klart nok til uttrykk: det er nesten aldri det spesielle, det særlige, som er Karsten Hoydals lyriske motiv, heller det som kan fortone seg grått og lite eksotisk. Han forener i sine beste dikt en fri, modernistisk diktform med en dyp innsikt i færøysk tradisjon, natur og folkeliv. I Teinur og tal (1972) har han samlet et utvalg av sine beste dikt og gjendiktninger.

Hoydal var en fremstående gjendikter av utenlandsk lyrikk. Han gav ut en samling noveller, Leikapettið (1971) og redigerte også flere tidsskrifter. Hans innflytelse på moderne færøysk kultur- og samfunnsliv er betydelig, også som inspirator og banebryter for den yngre diktergenerasjonen. Norske gjendiktninger ved K. Ødegård i Færøysk lyrikk (1974).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.