Karsten Hoydal

Faktaboks

Karsten Hoydal
Født
28. mars 1912, Hoydalar
Død
4. april 1990

Artikkelstart

Karsten Hoydal var en færøysk forfatter, fiskeriekspert og politiker.

Han var blant annet direktør for Færøyenes fiskeritekniske laboratorium i 1950–1963 og ekspert ved FAOs fiskeriprosjekt i Ecuador i 1954–1957. Dessuten var han medlem av Færøyenes landsstyre for Tjóðveldisflokkurin (Selvstendighetspartiet) i 1963–1967 og av Lagtinget i 1966–1970.

Han debuterte som lyriker i 1946 med diktsamlingen Myrkrið Reyða (Det røde mørkret), og etablerte seg straks som en av de sentrale stemmene i færøysk etterkrigsdiktning. I debutsamlingen kan man merke en viss påvirkning fra den eldre Janus Djurhuus' tungsindige toner, men hans egen stemme kommer klart nok til uttrykk: Det er nesten aldri det spesielle, det særlige, som er Karsten Hoydals lyriske motiv, heller det som kan fortone seg grått og lite eksotisk. Han forener i sine beste dikt en fri, modernistisk diktform med en dyp innsikt i færøysk tradisjon, natur og folkeliv. I Teinur og tal (1972) samlet han et utvalg av sine beste dikt og gjendiktninger.

Hoydal var en fremstående gjendikter av utenlandsk lyrikk. Han ga ut en samling noveller, Leikapettið (1971), og redigerte også flere tidsskrifter. Hans innflytelse på moderne færøysk kulturliv og samfunnsliv er betydelig, samt også som inspirator og banebryter for den yngre diktergenerasjonen. Norske gjendiktninger ved Knut Ødegård finnes i Færøysk lyrikk (1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg