Elegi, klagesang, var hos grekerne og romerne opprinnelig et dikt skrevet i distika: avvekslende heksameter og pentameter.

Faktaboks

Uttale
elegˈi

Elegien er oppstått og utviklet i Jonia på 600-tallet fvt. og blir blant andre tilskrevet Arkhilokhos og Kallinos. Den ble foredratt til fløytespill. Innholdet av de eldste elegiene vi kjenner var krigersk (oppfordring til kamp, Tyrtaios), politisk (Solon), etisk (leveregler, Theognis) eller erotisk (Mimnermos). Samme versemål ble også brukt i gravepigrammer. Mange dyrket elegien i den aleksandrinske tiden, for eksempel Kallimakhos.

Hos de romerske dikterne, som Catull, Tibull og Properts, var innholdet mest erotisk, og hos Ovid også klagende (sorg over hans landflyktighet).

I moderne diktning betegner elegien et (sentimentalt) klagedikt uten hensyn til den ytre form. I musikken betegner elegi klagesang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg