Faktaboks

Hans Andrias Djurhuus

Hans Andreas Djurhuus

Født
20. oktober 1883, Tórshavn
Død
6. mai 1951, Tórshavn
Hans Andrias Djurhuus
Hans Andrias Djurhuus
Av /Postverk Føroya.

Hans Andrias Djurhuus var en færøysk forfatter, lærer og kulturarbeider. Han var sønnesønns sønn av Jens Christian Djurhuus og bror av Janus Djurhuus.

Med en forenkling er det vanlig å beskrive Hans A. Djurhuus som en av de mest folkekjære forfatterne på Færøyene, og broren Janus som den intellektuelle, høyt respekterte dikteren.

Djurhuus var fra 1905 lærer på ulike steder i Færøyene og arbeidet fra 1919 ved den høyeste skolen i Tórshavn. Han var aktiv som teaterleder i Tórshavn og arbeidet med folkeminneinnsamling og byens sjøfartsmuseum.

Han skrev blant annet dramaer med emne fra Færøyenes historie og sagnverden, som Marita (1908) og Annika (1917), episke dikt som Hin gamla søgan (1905), og en stor mengde lyriske dikt, utgitt i forskjellige samlinger, blant annet Søgumál (1922), Sjómannsrímur (1925), Morgun- og kvøldsálmar (1934) og Undir viðum lofti (1934).

Han skrev også flere eventyr, som Smásøgur og ævintýr (1922) og Ævintýr (1929). Djurhuus' produksjon var meget stor og mangesidig, men svært ujevn. Høyest når han som lyriker, især når han henvender seg til barn, for eksempel i Barnarímur (1914), som opprinnelig ble diktet til sangtimene i skolen og skrevet opp på tavlen. Også som prosaist yter han sitt beste når han får fortelle for barn. Djurhuus' diktning viser tydelig påvirkning av Per Sivle. Han var norgesvenn, og skrev dikt om Nordahl Grieg og om de norske lærernes Kirkenesferd i 1942.

Et utvalg av hans dikt ble utgitt på norsk i 1936: Havet song, gjendiktet av Peter Molaug.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg