Javasjøen er et havområde vest i Stillehavet som grenser til Borneo i nord, Java i sør, Sulawesi i øst og Sumatra i vest. Havet måler cirka 1450 kilometer i øst-vest retning og 420 kilometer i nord-sør retning, og dekker et areal på rundt 430 000 kvadratkilometer.

Javasjøen er et meget grunt hav med en middeldybde på 45 meter og et maksimalt dyp på 90 meter. Området er øyrikt, og øyrekken Sunda går tvers over hele havet, hvorav de fleste tilhører Indonesia.

Javasjøen ble dannet som et resultat av da havnivået steg ved slutten av den siste istiden. Den nesten flate havbunnen og tilstedeværelsen av dreneringskanaler indikerer at bunnen av Javasjøen en gang var et stabilt og tørt landområde.

Vanntemperaturen er høy og varierer mellom 27 og 29 °C hele året. Saltholdigheten ligger mellom 30 og 33 promille. Strømmene skifter med monsunen, og kan til dels bli ganske sterke (2–3 knop). Fra september til mai flyter overflatestrømmer i havet vestover. Resten av året trender de østover.

Med over 3000 arter av marine organismer er fiske en viktig økonomisk aktivitet i Javasjøen. Sjøen har også en rekke nasjonalparker, deriblant Karimunjawa. Området rundt Javasjøen er også et populært turistmål, og dykkere utforsker undervannsgrotter, skipsvrak, koraller og annet marint liv.

Havet var også åstedet for et stort slag under andre verdenskrig mellom de allierte (Nederland, Storbritannia, Australia og USA ) og Japan. Slaget ble kjempet 27. februar 1942 og resulterte i et alvorlig nederlag for de allierte marinestyrkene da de mistet fem skip, og førte til at japanske styrker begynte sin invasjon av øya Java dagen etter.

Etter store funn av olje og naturgass, har Javasjøen blitt en viktig kilde til Indonesias eksport av disse råvarene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg