Jakobs brev

Artikkelstart

Jakobs brev er et skrift i Det nye testamentet, og det første av de såkalte katolske og «alminnelige» brevene. Skriftet har hatt en omstridt plass i kanon. Forfatteren presenterer seg som «Jakob, Guds og Herren Jesu Kristi tjener» (Jakobs brev kapittel 1, vers 1) og ble tidlig identifisert som Jakob, Jesu bror, men dette er i dag omdiskutert.

Til tross for en innledning typisk for et brev er skriftet neppe et virkelig brev til en bestemt mottager. Det er heller en traktat beregnet på hele kirken (kalt «de 12 stammer som lever ute i fremmed land»). Skriftet er mer opptatt av etikk enn av lærespørsmål, og består av nokså løst sammenknyttede formaninger. Til tross for mangelen på klar struktur, utvikler brevet flere sentrale tema vedrørende menighetenes sosiale profil og ansvar, særlig forholdet mellom rik og fattig. Den betydningen budet om nestekjærlighet tillegges, og oppfordringer til barmhjertighet, tyder på nærhet til evangelietradisjonen og særlig Matteusevangeliet.

Når det gjelder forholdet mellom tro og gjerninger, hevder skriftet at tro uten gjerninger er en død tro. Her polemiseres det åpenbart mot en viss bruk av slagord fra Paulustradisjonen. Dette var grunnen til at Martin Luther kalte Jakobs brev for et «stråbrev» (Første Korinterbrev kapittel 3, vers 12), og satte det utenfor nummer i sin oversettelse av Det nye testamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg