Jakob (Jesu bror)

Artikkelstart

Jakob var en av brødrene til Jesus ifølge Matteusevangeliet (13,55), Markusevangeliet (6,3) og Galaterbrevet (1,19) i Det nye testamentet.

Ifølge evangeliene var forholdet mellom Jesus og hans familie spenningsfylt. Dette beskrives i Markusevangeliet (3,21; 31–35) og Johannesevangeliet (7,3–5). Likevel opplyser Apostlenes gjerninger (1,14) at Maria og Jesu søsken var sammen med disiplene i Jerusalem etter Kristi himmelfart.

Både Paulus i Galaterbrevet (1–2) og Lukas i Apostlenes gjerninger (12,17; 15,13; 21,18) navngir Jakob som en av lederne (støttene) i urmenigheten i Jerusalem. Jakob var en viktig jødekristen autoritet. Kapittel 2, vers 12 i Galaterbrevet tillegger ham en påpasselig lovlydighet som kom i konflikt med Paulus' åpne hedningemisjon. Lukas derimot legger vekt på at Jakob under Apostelmøtet i Jerusalem (Apostlenes gjerninger 15) talte til fordel for Paulus. Senere tradisjon har forsterket bildet av Jakobs fromhet og strenge lovlydighet. Historikeren Josefus (37 evt.–100 evt.) forteller at ypperstepresten Annas fikk Jakob steinet i år 62, mens Hegesippos (cirka 180) ifølge Evsebios sier at han ble kastet ned fra tempelmuren. Denne versjonen er kanskje basert på ebjonittisk tradisjon som holdt Jakob spesielt i ære og kalte ham Jakob den rettferdige.

Henvisningene til Jesu søsken i Det nye testamentet har vært et problem for en del av de kirkelige tradisjonene som lærer at Maria – Jesu mor er evig jomfru. Løsningen har gjerne vært at det dreier seg om halvsøsken eller søskenbarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg