Iver C. Olsen var en norsk-amerikansk etterretningmann i Stockholm i årene 1943-1945, under andre verdenskrig.

Olsen var født i Nordland i 1904. Åtte år gammel utvandret han til USA sammen med sin foreldre. Lite er kjent om hans barndom og oppvekst. Olsen studerte Business Administration, Foreign Service og diplomati i Boston, Georgetown og Washington. I 1929 gikk han inn i den amerikanske statstjenesten. Fra 1940 arbeidet han i Foreign Fund-kontrollen i Finansdepartementet.

På grunn av sine språkferdigheter ble han overført til Sverige i desember 1943, offisielt som Financial Secretary og spesialattache ved den amerikanske legasjonen i Stockholm. Samtidig var han knyttet til e-tjenesten Office og Strategic Services (OSS) med dekknavnet «Crispin». Som etterretningsmann interesserte han seg særlig for å avdekke svenske økonomiske forbindelser med Nazi-Tyskland. Olsen hadde kontakter i det tyske utenriksdepartementet på høyt nivå. Han ledet også fra Sverige agent-operasjoner i de baltiske landene.

I egenskap av leder for War Refugee Board (WRB) i Sverige disponerte Olsen store pengesummer. I sine bestrebelser for å redde ungarske jøder, samarbeidet han med svenske Raoul Wallenberg. Wallenberg ble arrestert av den sovjetiske e-tjenesten i Budapest i januar 1945. Det er ikke usannsynlig at han ble tatt på grunn av sitt samarbeid med Iver Olsen.

Iver Olsen ble innstilt til OSS Certificate of Merit i juni 1945 på grunn av sin innsats. Han døde i 1960.

  • Tore Pryser, USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig, Universitetsforlaget 2010 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.