Iver Olsen

Faktaboks

Iver Olsen
Født
1904
Død
1960

Artikkelstart

Iver C. Olsen var en norsk-amerikansk etterretningmann i Stockholm i årene 1943-1945, under andre verdenskrig.

Olsen var født i Nordland i 1904. Åtte år gammel utvandret han til USA sammen med sin foreldre. Lite er kjent om hans barndom og oppvekst. Olsen studerte Business Administration, Foreign Service og diplomati i Boston, Georgetown og Washington. I 1929 gikk han inn i den amerikanske statstjenesten. Fra 1940 arbeidet han i Foreign Fund-kontrollen i Finansdepartementet.

På grunn av sine språkferdigheter ble han overført til Sverige i desember 1943, offisielt som Financial Secretary og spesialattache ved den amerikanske legasjonen i Stockholm. Samtidig var han knyttet til e-tjenesten Office og Strategic Services (OSS) med dekknavnet «Crispin». Som etterretningsmann interesserte han seg særlig for å avdekke svenske økonomiske forbindelser med Nazi-Tyskland. Olsen hadde kontakter i det tyske utenriksdepartementet på høyt nivå. Han ledet også fra Sverige agent-operasjoner i de baltiske landene.

I egenskap av leder for War Refugee Board (WRB) i Sverige disponerte Olsen store pengesummer. I sine bestrebelser for å redde ungarske jøder, samarbeidet han med svenske Raoul Wallenberg. Wallenberg ble arrestert av den sovjetiske e-tjenesten i Budapest i januar 1945. Det er ikke usannsynlig at han ble tatt på grunn av sitt samarbeid med Iver Olsen.

Iver Olsen ble innstilt til OSS Certificate of Merit i juni 1945 på grunn av sin innsats. Han døde i 1960.

Litteratur

  • Tore Pryser, USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig, Universitetsforlaget 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg