Faktaboks

Raoul Wallenberg
Født
4. august 1912, Stockholm, Sverige
Død
1947
Levetid - kommentar
Forsvunnet 17. januar 1945. Dødsår er usikkert, sovjetiske myndigheter hevdet at han døde 17. juli 1947.
Raoul Wallenberg
Av .
Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

Av /NTB Scanpix ※.

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat. Han arbeidet under andre verdenskrig ved den svenske legasjonen i Budapest med å hjelpe forfulgte ungarske jøder. I 1945 ble han arrestert av sovjetiske myndigheter, og han døde i sovjetisk fangenskap.

Bakgrunn

Etter endt utdanning som arkitekt i USA i 1935 engasjerte Wallenberg seg innen bank- og forretningsvirksomhet. I 1936 befant han seg i Palestina, der han praktiserte ved Hollantse Bank. Her kom han i kontakt med utvandrede jøder fra Tyskland, og ble kjent med de trengsler disse hadde opplevd i hjemlandet. Raouls egen mormor tilhørte den jødiske slekten Benedicks, som riktignok konverterte til kristendommen da de ankom Sverige på slutten av 1700-tallet.

Innsats i Ungarn

I 1942 arbeidet Wallenberg i Budapest for handelsfirmaet Mellaneuropeiska Handels AB, ledet av den ungarskfødte jøden Koloman Lauer. Etter Tysklands okkupasjon av Ungarn i 1944 tok den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt initiativ til opprettelsen av organisasjonen War Refugee Board (WRB), med formål å redde jøder ut av Ungarn. På Lauers forslag ble Wallenberg utpekt til å lede WBRs operasjoner i Ungarn.

Raoul Wallenberg var språkmektig, tilhørte et kjent finansimperium (Wallenberg) og hadde dertil en særlig personlig autoritet; han ble derfor ansett å være rette mann for den krevende oppgaven. Han ble utrustet med svensk diplomatpass for formålet og utnevnt til legasjonssekretær ved Sveriges ambassade i Budapest.

Bare to måneder etter nazistenes okkupasjon var 435 000 ungarske jøder blitt transportert til utrydningsleire. Arrestasjonene og transportene ble ledet av SS-offiseren Adolf Eichmann. Gjennom forhandlinger med SS og senere det ungarske fascistiske pilkors-regimet, bestikkelser og dristige operasjoner bygde Wallenberg opp en effektiv organisasjon som ved hjelp av midlertidige svenske pass reddet titusenvis av jøder unna konsentrasjonsleirene.

Arrestert av sovjetiske myndigheter

Etter sovjethærens okkupasjon av Ungarn ble Wallenberg arrestert av sovjetiske myndigheter i januar 1945. De meldte til å begynne med at Wallenberg hadde det bra og snart ville bli løslatt, men hevdet senere at han var død i et fengsel i Sovjetunionen i 1947. Flere vitneprov tydet imidlertid på at han var i live etter dette tidspunktet.

Uviss skjebne

Wallenbergs uvisse skjebne var stadig fremme under den kalde krigen, blant annet under president Jimmy Carters kampanje for menneskerettigheter i Sovjetunionen i 1970-årene. Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 ble sovjetiske arkiver gjort tilgjengelig for svenske forskere, og det er overveiende sannsynlig at Wallenberg døde i 1947. Offisielt døde han 17. juli 1947. Det er ikke utelukket at han ble henrettet. I ettertid er det rettet kritikk mot den svenske utenriksministeren Östen Undén og Sveriges moskvaambassadør Staffan Söderblom for sendrektig og tafatt håndtering av Wallenberg-saken etter krigen. I mars 2016 ble Wallenberg offisielt erklært død av svenske myndigheter.

Minnesmerker over Wallenberg finnes blant annet i London og utenfor FN-hovedkvarteret i New York.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingrid Carlberg: Det står ett rum och vänter på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg. 2012.

Faktaboks

Raoul Wallenberg

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg