Sveton

Faktaboks

Sveton
latin Gaius Suetonius Tranquillus
Uttale
svetˈon
Født
70 evt.
Død
140
fødsels- og dødsår er omtrentlige

Et blad av en 1100-talls kopi av Svetons De vita Caesarum (keisernes liv). Oppbevares i British Library.

Av .

Sveton var en romersk forfatter. Han avanserte til sjef for den keiserlige korrespondanse inntil han ble avsatt av keiser Hadrian i 121. Sveton hadde en stor litterær produksjon både på latin og på gresk.

Delvis bevart er den biografiske delen av hans forfatterskap. De vita Caesarum (Om keisernes liv) i åtte bøker er en viktig kilde til tidlig keisertid; verket omfatter Caesar og elleve keisere til og med Domitian. De enkelte biografiene er bygd opp etter et visst skjema, halvt kronologisk, halvt systematisk. Som historiker er Sveton refererende, ikke reflekterende som Tacitus, med en forkjærlighet for anekdoter, sladder og sensasjoner.

Av De viris illustribus (Berømte menn) er delen som behandler romerske grammatikere og talere delvis bevart, og kan for øvrig tydelig gjenkjennes i den senere biografiske tradisjonen om diktere som Terents, Horats og Vergil.

Oversettelser

Keiserbiografiene er oversatt til norsk av Henning Mørland (1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hei.Jeg skulle gjerne visst hva som er bakgrunnen for det seine dødsåret oppgitt her. Brill’s New Pauly oppgir kun «dødsår ukjent», mens Britannica oppgir år 122. Oppklarende svar mottas med stor takk

svarte Mari Paus

Hei! Tusen takk for spørsmålet, og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Britannica opplyser ikke dødsår i sin artikkel, men skriver at han døde en gang etter 122. Andre kilder oppgir forskjellige årstall, både 130, 140 og 160 nevnes som omtrentelig dødsår. Jeg vet ikke hvilke kilder som gjør at artikkelforfatteren her har valgt akkurat år 140,men det bemerkes jo at dødsåret er usikkert, som vel er det eneste sikre vi kan si. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg