Imhotep

Faktaboks

Imhotep

gresk Imouthes

Imhotep - sønn av Ptah. Relieff fra tempelet i Karnak, fra Ptolemaios 4s tid (221-205 fvt). Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Imhotep var en gammelegyptisk lege, arkitekt og prest som tjenestegjorde under flere konger av det 3. dynasti i Det gamle Egypt, ca. 2592–2544 fvt.

Navnet Imhotep betyr «han som går i fred» på egyptisk. Han er nå kanskje best kjent fra filmene om «Mumien» (The Mummy), hvor en kongelig mumie ved dette navnet vekkes til live og sprer skrekk og gru i sitt forsøk på å gjenforenes med sin prinsesse Ankhsenamon. Den historiske Imhotep har imidlertid vært dyrket som helgen og gud for sitt virke innen legekunst og håndverk.

På et statue-fragment av kong Djoser som i dag befinner seg i Kairo museum, hylles Imhotep som kongelig seglbærer, yppersteprest i Heliopolis og kongelig oppsynsmann for skulptører og murere. Denne inskripsjonen har blitt tolket slik at han må ha vært arkitekten bak kong Djosers steinmonumenter, deriblant hans berømte trappetrinnspyramide i Sakkara, som var den første av de store pyramidene i Egypt.

I løpet av det første århundret etter sin død fikk Imhotep en helgen-liknende status. I likhet med Amonhotep sønn av Hapu, en annen vismann og helgen, ble han dyrket i Teben i det 18. dynasti (ca. 1539–1292 fvt.). I sendynastisk tid (722–332 fvt.) ble han tatt opp i Memfis' panteon som fullverdig gud med sin egen tempelkult.

Imhotep ble regnet for å være sønn av skaperguden Ptah og skytshelgen for håndverkere, arkitekter og skrivere. Aller viktigst var kanskje hans funksjon som gud for legekunst. Han var svært populær i gresk og romersk tid, og likestilt med grekernes Asklepios.

Imhotep-templer fra ptolemeisk tid (305–30 fvt.) har blitt funnet i Deir el-Medina og på Philae. Antakelig har han hatt et langt eldre hovedtempel nord i Sakkara i tilknytning til sin grav der. Tempelet har enda ikke blitt funnet, men er kjent fra ptolemeiske dokumenter. Det har blitt foreslått at mastaba nummer 3 518 i Sakkara kan ha vært Imhoteps grav, men dette har foreløpig ikke latt seg bevise entydig. Det er kanskje like sannsynlig at graven hans, i likhet med tempelet, fortsatt ligger uoppdaget under sanden et sted i Sakkara.

Flere hundre statuetter av Imhotep har blitt funnet der han fremstilles som en skriver sittende med en åpen papyrusrull i fanget. Klesdrakten hans består av en lang kilt som assosieres med presteembetet og en tettsittende hette på hodet, lik den som bæres av hans mytologiske far Ptah.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wildung, D. 1977: Egyptian saints. Deification in Pharaonic Egypt. New York: New York University Press.
  • Wilkinson, R. H. 2003: The complete gods and goddesses of Ancient Egypt. London: Thames and Hudson.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg