Faktaboks

Imhotep

gresk Imouthes

Imhotep
Statuett av Imhotep fra ptolemeisk tid, 330 fvt. Imhotep er avbildet sittende med en papyrusrull.
Av .
Lisens: CC PDM
Imhotep - sønn av Ptah. Relieff fra tempelet i Karnak, fra Ptolemaios 4s tid (221-205 fvt). Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Imhotep var en gammelegyptisk lege, arkitekt og prest som tjenestegjorde under flere konger av det 3. dynasti i Det gamle Egypt, ca. 2592–2544 fvt.

Navnet Imhotep betyr «han som går i fred» på egyptisk. Han er nå kanskje best kjent fra filmene om «Mumien» (The Mummy), hvor en kongelig mumie ved dette navnet vekkes til live og sprer skrekk og gru i sitt forsøk på å gjenforenes med sin prinsesse Ankhsenamon. Den historiske Imhotep har imidlertid vært dyrket som helgen og gud for sitt virke innen legekunst og håndverk.

På et statue-fragment av kong Djoser som i dag befinner seg i Kairo museum, hylles Imhotep som kongelig seglbærer, yppersteprest i Heliopolis og kongelig oppsynsmann for skulptører og murere. Denne inskripsjonen har blitt tolket slik at han må ha vært arkitekten bak kong Djosers steinmonumenter, deriblant hans berømte trappetrinnspyramide i Sakkara, som var den første av de store pyramidene i Egypt.

I løpet av det første århundret etter sin død fikk Imhotep en helgen-liknende status. I likhet med Amonhotep sønn av Hapu, en annen vismann og helgen, ble han dyrket i Teben i det 18. dynasti (ca. 1539–1292 fvt.). I sendynastisk tid (722–332 fvt.) ble han tatt opp i Memfis' panteon som fullverdig gud med sin egen tempelkult.

Imhotep ble regnet for å være sønn av skaperguden Ptah og skytshelgen for håndverkere, arkitekter og skrivere. Aller viktigst var kanskje hans funksjon som gud for legekunst. Han var svært populær i gresk og romersk tid, og likestilt med grekernes Asklepios.

Imhotep-templer fra ptolemeisk tid (305–30 fvt.) har blitt funnet i Deir el-Medina og på Philae. Antakelig har han hatt et langt eldre hovedtempel nord i Sakkara i tilknytning til sin grav der. Tempelet har enda ikke blitt funnet, men er kjent fra ptolemeiske dokumenter. Det har blitt foreslått at mastaba nummer 3 518 i Sakkara kan ha vært Imhoteps grav, men dette har foreløpig ikke latt seg bevise entydig. Det er kanskje like sannsynlig at graven hans, i likhet med tempelet, fortsatt ligger uoppdaget under sanden et sted i Sakkara.

Flere hundre statuetter av Imhotep har blitt funnet der han fremstilles som en skriver sittende med en åpen papyrusrull i fanget. Klesdrakten hans består av en lang kilt som assosieres med presteembetet og en tettsittende hette på hodet, lik den som bæres av hans mytologiske far Ptah.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wildung, D. 1977: Egyptian saints. Deification in Pharaonic Egypt. New York: New York University Press.
  • Wilkinson, R. H. 2003: The complete gods and goddesses of Ancient Egypt. London: Thames and Hudson.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg