Gammelegyptisk lege, arkitekt og prest som tjenestegjorde under flere konger av det 3. dynasti (ca. 2592 - 2544 fvt.).

Navnet Imhotep (ii.m.htp: "han som går i fred") er kanskje best kjent fra filmene om "Mumien" (The mummy), hvor en kongelig mumie ved dette navnet vekkes til live og sprer skrekk og gru i sitt forsøk på å gjenforenes med sin prinsesse Ankhsenamon. Den historiske Imhotep har imidlertid vært dyrket som helgen og gud for sitt virke innen legekunst og håndverk.

På et statue-fragment av kong Djoser som i dag befinner seg i Kairo museum hylles Imhotep som kongelig seglbærer, yppersteprest i Heliopolis og kongelig oppsynsmann for skulptører og murere (Wildung 1977: 31-32). Denne inskripsjonen har blitt tolket slik at han må ha vært arkitekten bak kong Djosers steinmonumenter, deriblant hans berømte trappetrinnspyramide i Sakkara som var den første av de store pyramidene i Egypt. I løpet av det første århundret etter sin død fikk Imhotep en helgen-liknende status. I likhet med Amonhotep sønn av Hapu, en annen vismann og helgen, ble han dyrket i Teben i det 18. dynasti (ca. 1539 - 1292 fvt.). I sendynastisk tid (722 - 332 fvt.) ble han tatt opp i Memfis' panteon som fullverdig gud med sin egen tempelkult.

Imhotep ble regnet for å være sønn av skaperguden Ptah og skytshelgen for håndtverkere, arkitekter og skrivere. Aller viktigst var kanskje hans funksjon som gud for legekunst. Han var svært populær i gresk og romersk tid, og likestilt med grekernes Asklepios. Imhotep-templer fra ptolemeisk tid (305 - 30 fvt.) har blitt funnet i Deir el-Medina og på Philae. Antakelig har han hatt et langt eldre hovedtempel nord i Sakkara i tilknytning til sin grav der. Tempelet har enda ikke blitt funnet, men er kjent fra ptolemeiske dokumenter (Wildung 1977: 46). Det har blitt foreslått at mastaba nummer 3,518 i Sakkara kan ha vært Imhoteps grav (Wilkinson 2003: 112), men dette har foreløpig ikke latt seg bevise entydig. Det er kanskje like sannsynlig at graven hans, i likhet med tempelet, fortsatt ligger uoppdaget under sanden et sted i Sakkara.

Flere hundre statuetter av Imhotep har blitt funnet der han fremstilles som en skriver sittende med en åpen papyrusrull i fanget. Klesdrakten hans består av en lang kilt som assosieres med presteembedet og en tettsittende hette på hodet lik den som bæres av hans mytologiske far Ptah.

Wildung, D. 1977: Egyptian saints. Deification in Pharaonic Egypt. New York: New York University Press.

Wilkinson, R. H. 2003: The complete gods and goddesses of Ancient Egypt. London: Thames and Hudson.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.