Sakkara

Djosers gravkompleks i Sakkara, med hans berømte trappetrinnspyramide i bakgrunnen. I forgrunnen sees en moderne rekonstruksjon av heb-sed paviljongene som ble bukt til å feire en fornyelse av kongens regjering. Foto: Anders Bettum
. fri

Sakkara, egyptisk landsby, ca. 20 km sør for Kairo og 5 km vest for Nilen. Området er særlig kjent som gravsted for flere konger i Det gamle Egypt. Den nærliggende byen Memfis var hovedstaden i det gamle riket (ca. 2543–2120 fvt.) og et viktig religiøst, politisk og militært knutepunkt gjennom hele den faraoniske historien.

Faktaboks

Uttale
sakkˈara
Etymologi
arabisk ‘haukereir’

Blant de viktigste monumentene som er bevart i Sakkara finner vi den mektige trappetrinnspyramiden som ble oppført av kong Djoser (ca. 2592–2566 fvt.), samt flere mindre pyramider. Best bevart av disse er pyramidene til Userkaf og Wenis av det 5. dynasti (ca. 2435–2306 fvt.), den siste kjent for pyramidetekstene som dekorerer veggene i gravkammeret. I området ligger også Serapeum, hvor de hellige Apis-oksene ble gravlagt i underjordiske grotter, samt en rekke mastabaer og klippegraver for lokale stormenn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg