Faktaboks

Ibrahim Boubacar Keita

IBK

Født
29. januar 1945, Koutiala, Fransk Sudan, nå Mali
Død
16. januar 2022, Bamako, Mali
Ibrahim Boubacar Keita i 2013.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ibrahim Boubacar Keita, ofte bare kalt IBK, var en politiker i Mali, som var landets president i perioden 4. september 2013 til 19. august 2020.

Bakgrunn

Keita var utdannet i Bamako, Dakar og Paris. Han hadde en mastergrad i historie og statsvitenskap. Keita var statsminister under president Alpha Oumar Konaré fra 1994 til 2000.

I 2001 etablerte Keita et nytt politisk parti, Rassemblement pour le Mali (RPM). Han var presidentkandidat for RPM både i 2002 og i 2007, men fikk bare rundt 20 prosent av stemmene begge ganger.

President

Ved presidentvalget i 2013 stilte Keita igjen og ble valgt som Malis president med 77,6 prosent av stemmene, mens motkandidaten Soumaila Cissé fikk 22,4 prosent. Presidentvalget ble foretatt under unntakstilstand på grunn av et jihadistisk og separatistisk opprør nord i landet.

Keita hadde stor legitimitet i befolkningen, men folkets tillit avtok i presidentperioden. Sikkerhetsproblemene i Mali forverret seg ytterligere fra 2015 ved at det væpnede opprøret spredte seg til den sentrale Mopti-regionen. Gradvis tok jihadistiske opprørere kontrollen over landsbygda i denne sentrale delen av landet.

I august 2018 ble Keita likevel gjenvalgt med 67 prosent av stemmene, mens Soumaila Cissé, som igjen var motkandidaten i andre valgomgang, fikk 33 prosent.

Keita var offisielt i mot fredsforhandlinger med opprørene, i likhet med innflytelsesrike aktører som Frankrike og USA. I siste halvdel av 2019 begynte likevel uformelle forhandlinger under ledelse av statsminister Boubou Cissé, som ble innsatt i april 2019, og som var en talsmann for å få satt i gang slike forhandlinger.

Internt i Mali ble Keita i økende grad kritisert for å trekke seg tilbake til sitt palass når han ikke var på en av sine mange utenlandsreiser. I 2019 ble han i Mali ansett som en fraværende leder. Keita ble avsatt i et militærkupp den 19. august 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg