Ibrahim Boubacar Keita

Faktaboks

Ibrahim Boubacar Keita

IBK

Født
29. januar 1945, Mali
Ibrahim Boubacar Keita i 2013.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ibrahim Boubacar Keita, ofte bare kalt IBK, er en politiker i Mali, og var landets president i perioden 4. september 2013 til 19. august 2020.

Bakgrunn

Keita har utdannelse fra Bamako, Dakar og Paris. Han har en mastergrad i historie og statsvitenskap. Keita var statsminister under president Alpha Oumar Konaré fra 1994 til 2000.

I 2001 etablerte han et nytt politisk parti, Rassemblement pour le Mali (RPM). Han stilte til valg som presidentkandidat for RPM både i 2002 og i 2007, men fikk bare rundt 20 prosent av stemmene begge ganger.

President

Ved presidentvalget i 2013 stilte Keita igjen, og ble denne gangen valgt som Malis president med 77,6 prosent av stemmene, mens motkandidaten Soumaila Cissé fikk 22,4 prosent. Presidentvalget ble foretatt under unntakstilstand på grunn av et jihadistisk og separatistisk opprør nord i landet.

Keita har hatt stor legitimitet i befolkningen. Folkets tillit til ham som president har imidlertid avtatt over tid. Sikkerhetsproblemene i Mali har forverret seg ytterligere siden 2015 ved at det væpnede opprøret har spredd seg til den sentrale Mopti-regionen. Gradvis har jihadistiske opprørere tatt kontrollen over landsbygda i denne sentrale delen av landet.

I august 2018 ble Keita likevel gjenvalgt med 67 prosent av stemmene, mens Soumaila Cissé, som igjen var motkandidaten i andre valgomgang, fikk 33 prosent.

Keita har offisielt vært i mot fredsforhandlinger med opprørene, i likhet med innflytelsesrike aktører som Frankrike og USA, men i siste halvdel av 2019 tyder mye på at uformelle forhandlinger likevel har begynt under ledelse av statsminister Boubou Cissé, som ble innsatt i april 2019, og som har vært en talsmann for å få satt i gang slike forhandlinger. Inntrykket er derfor at Keita lar Cissé styre innenrikspolitikken. Internt i Mali er Keita i økende grad blitt kritisert for å trekke seg tilbake til sitt palass når han ikke er på en av sine mange utenlandsreiser. I 2019 så mange i Mali ham som en fraværende leder. Keita ble avsatt i et militærkupp den 19. august 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg