ID-kortloven

Artikkelstart

ID-kortloven bestemmer at alle norske statsborgere etter søknad har rett til å få utstedt ID-kort som vil være gyldig som reisedokument i hele EØS-området på lik linje med pass. Loven trådte i kraft 19. oktober 2020 og kortene ble utstedt fra og med 30. november 2020. Det er frivillig å ha ID-kort.

Faktaboks

Også kjent som

Lov om nasjonalt identitetskort

ID-kortloven innfører samme ordning med ID-kort som man allerede har praktisert i de fleste EØS-land i lengre tid. Etter at Norge innførte ordningen, er det nå bare Island og Danmark som stadig ikke har nasjonale ID-kort som kan brukes som reisedokument på linje med pass.

Krav for utstedelse av ID-kort

Søker plikter å dokumentere sin identitet og statsborgerskap, blant annet ved å avgi opplysninger og fremlegge dokumenter som ID-kortmyndigheten anser nødvendige. Det kan innhentes biometrisk personinformasjon i form av ansiktsfoto og fingeravtrykk til bruk for senere kontroll av kortinnehaverens identitet. Politiet er ansvarlig ID-kortmyndighet og utsteder ID-kort etter søknad på samme måte som pass.

Det er to utgaver av ID-kortet. Det ene med rød ledetekst, oppfyller samme krav som stilles til reisedokumenter og kan etterhvert brukes som et ordinært pass på reise i mange europeiske land. Dersom man ikke oppfyller kravene for å få et reisedokument eller ikke ønsker et ID-kort med denne funksjonen, kan man få et ID-kort med grønn ledetekst som ikke kan brukes som reisedokument. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort.

ID-kort som reisedokument

ID-kortene er gyldige som reisedokument i alle EØS-land og i Sveits.

På reiser til og fra Svalbard er det fra og med 1. januar 2022 også påkrevet å ha med seg ID-kort eller pass selv om man er norsk statsborger. I en overgangsperiode frem til og med 31. desember 2021 tillates førerkort, bankkort og Forsvarsdepartementets identitetskort i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg