Bankkort
Av /NTB Scanpix.

Bankkort er kort som utstedes av banker og er knyttet til en innskuddskonto. Ordinært bankkort med bilde er et legitimasjonskort. Kombinert bankkort er et kombinert legitimasjonskort og betalingskort og kan brukes til betalinger og uttak av kontanter.

Historikk

Bankkortet var opprinnelig kun et identitetsbevis og inneholdt innehaverens signatur, navn, fødselsnummer, samt kontrollnummer, bankkontonummer og hvor lenge bankkortet var gyldig. Dette kortet kunne brukes som legitimasjon når innehaveren skulle betale ved å utstede en sjekk. Slike bankkort ble vanlig å utstede etter hvert som arbeidstakere begynte å få lønn overført til en bankkonto i stedet for kontanter på slutten av 1960-tallet. Senere ble det vanlig at bankkortet også inkluderte et bilde av innehaveren. For at bankkortene skulle være så sikkert som mulig mot forfalskninger, var skrift preget i kortet.

På slutten av 1970-tallet ble bankkortene også utstyrt med en magnetstripe på baksiden, slik at kortet, i kombinasjon med en pin-kode, kunne brukes til elektroniske transaksjoner som uttak av kontanter i minibanker. Etter hvert som det ble utviklet en felles elektronisk betalingsløsning i Norge i regi av BankAxept AS, ble det også mulig å bruke bankkortet til betaling i butikk. Bankkortene har utviklet seg til å bli betalingskort der informasjonen som tidligere ble brukt til legitimasjon, utgjør en del av baksiden av det kombinerte bankkortet.

Moderne norske bankkort

Moderne norske kombinerte bankkort er ofte knyttet til både BankAxept og Visa eller MasterCard, og de kan brukes i alle minibanker og de fleste betalingsterminaler i Norge og utlandet. Nyere bankkort inneholder flere sikkerhetselementer enn de gamle, som UV-farge, holografisk overflate, preging av tekst, mikrotekst, mønstre og to bilder av kortinnehaver. Ulike banker har ulik praksis i forhold til om de tilbyr betalingskort med eller uten bilde. Bankkort med bilde, signatur og fødselsnummer har blitt brukt til ID-tyveri, og betalingskort uten bilde kan i større grad beskytte mot dette. Et bankkort kan maksimalt være gyldig i åtte år, og dersom bankkortet har bilde, skal ikke bildet være eldre enn 10 år.

Det er kun banker som kan utstede bankkort, og slike kort kan bare utstedes til kunder som har en innskuddskonto i banken. Noen banker utsteder bankkort til barn fra de er 6 år gamle. Malen for hvordan bankkort skal se ut, utvikles av Bits AS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg