Legitimasjon er oftest en betegnelse på et dokument som skal vise at en person er den vedkommende utgir seg for, for eksempel pass eller bankkort. Personen kan legitimere seg ved å fremvise slike dokumenter.

Faktaboks

Uttale
legitimasjˈon
Etymologi
til legitim

I juridisk språkbruk forekommer ordet legitimasjon i forskjellige sammenhenger. I familieretten snakket man tidligere (før barneloven 1981) om legitimasjon ved etterfølgende ekteskap, det vil si at et barn ble ansett som født i ekteskap hvis dets foreldre giftet seg etter at barnet var født. I statsretten og folkeretten foreligger legitimasjon når det gjelder det formelt kompetente statsorgans adgang til å binde staten ved traktater og andre internasjonale avtaler.

Legitimasjon kan også være dokumenter eller andre forhold som viser at en person har rett til foreta bestemte handlinger eller andre disposisjoner. Slik legitimasjon kan være i strid med de virkelige, underliggende forholdene. Legitimasjonen kan i noen tilfeller likevel skape rett for den personen som i god tro har stolt på legitimasjonen.

Godtroerverv

Ofte vil en person som i god tro erverver en ting eller rettighet fra en annen, få rett til den hvis avhenderen (selgeren) er legitimert, det vil si utad fremtrer som rettighetshaver, selv om han egentlig ikke har rett til å råde over tingen eller rettigheten. Ved omsetningsgjeldsbrev gjelder slike legitimasjonsregler. Dette følger av gjeldsbrevloven. Videre har den som har grunnbokshjemmel til fast eiendom som hovedregel legitimasjon til å disponere over eiendommen slik at en mottaker som er i god tro, vinner rett til den. Dette følger av tinglysingsloven.

Ved godtroervervsloven fra 1978 er det gitt regler om godtroerverv for løsøre. Det følger av loven at hvis en løsøreting blir solgt av den som sitter med tingen og mottakeren får den overlevert til seg i god tro, får mottakeren rett etter avtalen selv om avhenderen manglet rett til å råde over tingen. Dette gjelder likevel ikke hvis tingen er stjålet fra eieren eller hvis det dreier seg om antikviteter eller kunstverk som er i offentlig eie eller tilhører en privat samling som er åpen for allmennheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg