identitetsdokument

Artikkelstart

Et identitetsdokument er et dokument som inneholder opplysninger om en persons identitet og er egnet som bevis på identiteten. Ulike identitetsdokumenter har ulike bruksområder og formål. Eksempler på identitetsdokumenter er nasjonale identitetskort (ID-kort), pass, førerkort og bankkort.

Identitetsbevis

Formålet bak utstedelse av identitetsdokumenter som nasjonale identitetskort (ID-kort), utlendingspass, norsk pass, oppholdskort, grenseboerbevis og reisebevis er å bekrefte identitet, herunder nasjonalitet. Dokumentene inneholder identitetsopplysninger som navn, fødselsdato, fødested, statsborgerskap, ansiktsfoto eller annen biometrisk informasjon og ofte et unikt personlig nummer (fødselsnummer og lignende).

I 2020 ble nasjonale identitetskort innført i Norge på lik linje med det som gjelder i de aller fleste EØS-land. Etter ID-kortloven vil kortene fungere som identitetsbevis på lik linje med pass. Det finnes to varianter av ID-kort: Etter den ene varianten fungerer identitetsbeviset også som reisebevis i EØS-området og etter den andre varianten fungere det ikke som reisebevis, men kun som identitetskort.

Andre formål

Pass har funksjon både som reisedokument og identitetsdokument. Andre typer dokumenter er ikke utstedt med det formål å skulle bekrefte identitet, men har allikevel opplysninger om personen og blir brukt som bevis for å sannsynliggjøre identiteten. Formålet med denne type dokumenter kan være å bekrefte en ferdighet, et medlemskap eller en autorisasjon. Eksempler på slike dokumenter er førerkort, vigselsattest og legitimasjon i tilknytning til Forsvaret.

Noen identitetsdokumenter er også sikkerhetsdokumenter. Det betyr at dokumentet inneholder sikkerhetselementer som beskytter det mot forfalskning og reproduksjon, slik som pass og nasjonale identitetskort. De er også ofte oppført i nasjonale registre. Når man undersøker identiteten til en person, etterspør man fortrinnsvis sikkerhetsdokumenter. Når vedkommende ikke har slike, blir det aktuelt å spørre etter dokumenter med lavere notoritet for å avklare identiteten til en person.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Identitetsarbeid i utlendingsforvaltningen (Nasjonalt ID-senter m.fl.), Forlaget Vett & Viten, 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg