Faktaboks

Berchtesgaden
Uttale
bˈerchtesgaden
Kehlsteinhaus
Kehlsteinhaus, kalt «Ørneredet», ble brukt av nazitoppene til strategiske møter og som sosial møteplass. Adolf Hitler skal ha besøkt Kehlsteinhaus 14 ganger. Stedet, som har opptil 400 000 besøkende hvert år, eies av den bayerske delstaten, men drives av en stiftelse. Overskuddet av driften går til samfunnsnyttige formål.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Berchtesgaden er en by i delstaten Bayern i det sørlige Tyskland som ligger 20 kilometer sør for Salzburg og 570 meter over havet. Den har 7 623 innbyggere (årsskiftet 2022/2023). Med et flateinnhold på 35,63 km² gir det en befokningstetthet på cirka 214 innbyggere per kvadratkilometer.

Historikk

Berchtesgaden og fjellmassivet Watzmann
Fjellmassivet Watzmann har navnet sitt etter den grusomme kongen Watzmann som ifølge sagnet blir straffet av Gud ved å bli drept av hundene sine - den høyeste fjelltoppen er kongen, dessuten finnes det topper for kona og hans sju barn som også måtte dø. Deres blod dannet to innsjøer hvorav den større fortsatt heter Königssee.
Av /Pixabay.
Lisens: Pixabay License

Berchtesgaden har en lang historie med salutvinning, og byen har i nyere tid blitt en turistattraksjon. Årlig feires saltbergarbeidernes Bergfest i byen. Saltgruvene er en stor severdighet, som besøkes av rundt 350 000 personer hvert år. Videre har byen en kurpark.

Slottet, med Wittelsbacher Museum, var inntil 1803 et kloster. Det eies fortsatt av den tidligere kongeslekten Wittelsbach, som etter hvert har utstyrt slottet med rike kunstskatter. Især korsgangen (Kreuzgang) representerer en verdifull kulturarv.

Ved Obersalzberg, 500 meter over byen, lå det tidligere landstedet til Adolf Hitler, Berghof. På fjellet Kehlstein, 1834 meter over havet, ligger Hitlers «ørnerede», kjent gjennom filmen av samme navn (1968), basert på Alistair MacLeans bok (originaltittel Where Eagles Dare).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg