statsråd uten portefølje

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen hadde årene 2009-2013 tittelen statsråd ved Statsministerens kontor, og ble ofte omtalt som en statsråd uten portefølje.
/Norsk olje og gass.
Lisens: CC BY 2.0

Kirsten Hansteen Kirsten fra Norges kommunistiske parti (NKP) var såkalt konsultativ statsråd i Einar Gerhardsens samlingsregjering i 1945. Hun var Norges første kvinnelige statsråd.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

En statsråd uten portefølje er et regjeringsmedlem – en statsråd – som ikke bestyrer noe eget departement, men deltar i regjeringens avgjørelser og opptrer i nasjonalforsamlingen på like fot med andre regjeringsmedlemmer.

Faktaboks

Også kjent som

minister uten portefølje

Årene 2009-2013 hadde Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tittelen statsråd ved Statsministerens kontor som medlem av Jens Stoltenbergs regjering. Han ble ofte omtalt som statsråd uten portefølje.

I de første årene etter 1945 ble det i Norge i noen tilfeller utnevnt statsråder uten portefølje, eller konsultative statsråder.

Siden 1974 har det stadig vært utnevnt statsråder uten eget departement, men som likevel ikke egentlig har vært statsråder uten portefølje. De har hatt et eget sekretariat eller bestyrt for eksempel en avdeling i et departement. Tidlige eksempler var havrettsminister (Jens Evensen, 1974–78) og planleggingsminister (Per Kleppe, 1979–1981). Senere har det vært en rekke slike statsrådstitler knyttet til en del av et departements ansvarsområde, blant annet bistandsminister/utviklingsminister innenfor Utenriksdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg